Latvijas alpīnistiem liedza uzkāpt Monblānā ar 10 metru mastu

© Sputnik / Sergey MelkonovУчастники латвийской экспедиции на Монблан отправились в путь
Участники латвийской экспедиции на Монблан отправились в путь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo divu nedēļu laikā vairāki alpīnisti nogāzušies, cenšoties uzkāpt Monblānā, līdz ar ko, Francijas varasiestādes ieviesa paaugstināto kalna uzraudzības režīmu.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Latvijas alpīnistiem neizdosies uzstādīt desmit metru mastu ar valsts karogu Monblāna virsotnē – Francijas žandarmi konfiscēja karoga mastu, konstatējot šo ieceri par pārāk bīstamu.

Kā tiek ziņots Latvijas entuziastu Facebook lapā, viņi ar visu ekipējumu tikuši līdz 3137 metru augstumam. Taču tālāk alpīnisti doties nevarēja – mājiņas saimniece, kurā viņi bija apmetušies, izsauca policiju. Apmēram pēc stundas ieradās helikopters ar franču žandarmiem, kuri aizliedza masta pacelšanu Monblāna virsotnē un konfiscēja to.

Kā noskaidrojās aizliegums ir saistīts ar kalnu rajonu īpašās uzraudzības režīmu, kas tika ieviests pēc vairāku alpīnistu nāvēm pēdējā laikā.

Ziņu par to, ka varasiestādes nolēma, ka Latvijas alpīnistu kāpšana kalnā ar 10 metru masti ir riskanta, publicēja savā Twitter mikroblogā arī Saint-Gervais (Haute-Savoie) un Chamonix mērs Žans Marks Pejē.

Pēc grupas vadītāja Alda Kunšteina sacītā, alpīnisti cer nākotnē pabeigt iesākto, bet pagaidām viņi turpina kāpšanu kalna virsotnē – taču jau bez karoga masta.

Monblāna augstums ir 4 810 metri – tas ir augtākais Alpu un Eiropas punkts, neņemot vērā Kaukāza kalnu virsotnes. Ja alpīnistiem no Latvija izdotos īstenot iecerēto, tad viņu sasniegums tiktu iekļauts Ginesa rekordu grāmatā.

Atgādināsim, ka 7. augustā Monblānā pazuda trīs itāļu alpīnisti. Tiek uzskatīts, ka viņi novirzījušies no maršruta, vēlāk viņu mirstīgas atliekas atrada franču glābēji. Pirms nedēļas, 2. augustā, kļuva zināms par vēl trīs alpīnistu nāvi, kuri kāpa Monblānā. Saskaņā ar aģentūras France Presse datiem viņi, visticamāk, nogāzās no liela augstuma.

Ziņu lente
0