Atpūta populārākajās Eiropas pilsētās apdraud veselību

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Прага
Города мира. Прага - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gaisa piesārņojums pilsētās var būt daudz nopietnāks, nekā mēs domājam: pilsētu varasiestādes bieži izvieto gaisa pārbaudes stacijas parkos vai klusās ielās, vai arī vispār izslēdz tās.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Brīvdienas desmit tūristu populārākajās Eiropas pilsētās rada tādus pašus riskus organismam, ko rada izsmēķētas cigaretes, ziņo NVO Transport & Environment (T&E).

Озеро Разна (Rāznas) в Латгалии - Sputnik Latvija
Latvija iztērēs septiņus miljonus eiro vides kontrolei

"Kad mūsu pilsētās ir netīrs gaiss, mūs brīdina, lai mēs neatrastos uz ielas. Taču pastaigas pa pilsētas ielām un pusdienas atvērtās restorānu terasēs – tā ir neatņemama atpūtas daļa pilsētā. Visiem tūristiem, tostarp, bērniem, lielākā vai mazākā mērā nākas smēķēt," — saka T&E gaisa kvalitātes koordinators Jens Millers.

Gaisa piesārņojums pilsētās var būt daudz nopietnāks, nekā mēs domājam: pilsētu varasiestādes bieži izvieto gaisa pārbaudes stacijas parkos vai klusās ielās, vai arī vispār izslēdz tās. Šobrīd Eiropas Komisija tiesājas šī iemesla dēļ ar Rumānijas un Beļģijas valdībām.

Atbildes kārtā pilsoņu grupas uzsāka savu gaisa kvalitātes monitoringu. Noskaidrojās, ka Itālijā, Vācijā, Bulgārijā un Beļģijā šie dati rāda augstāku piesārņojuma līmeni, nekā oficiālie. Tikmēr Lielbritānijai, Francijai, Vācijai, Itālijai, Ungārijai un Rumānijai draud miljardiem eiro vērti sodi par ES gaisa tīrības standartu pārkāpumiem.

Pētījuma rezultāti parādīja, ka pavadīt četras dienas Stambulā vai Prāgā ir tas pats, kā izsmēķēt četras cigaretes, Londonā vai Milānā — trīs cigaretes, Amsterdamā, Parīzē, Romā un Vīnē – divas, savukārt Dublinā un Barselonā – vienu.

Galvenais pilsētas gaisa piesārņojuma avots vasarā ir automobiļi. Autoražotāji regulāri pārkāpj likumus par degvielas efektivitāti, ražojot automobiļus, kas piesārņo gaisu vairāk, nekā vajadzētu. Industrija apgalvo, ka dīzeļdegviela ir "tīra", taču pētījumi parādīja, ka vairums dīzeļdzinēju izlaiž atmosfērā slāpekļa oksīdu 18 reizes vairāk par normu. Šī iemesla dēļ Parīzē, Londonā, Hamburgā un Milānā tika ierobežota dīzeļdzinēju automobiļu izmantošana.

Ziņu lente
0