Šonakt Zemes iedzīvotāji varēs novērot Perseīdu "zvaigžņu lietus" apogeju

© Sputnik / Игорь Подгорный / Pāriet pie mediju bankasЗвездное небо и сосны
Звездное небо и сосны - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Zvaigžņu lietus" no Perseja zvaigznāja līst pār Zemi no 17. jūlija līdz 24. augustam, taču apogeju sasniedz naktīs no 11. līdz 13. augustam – tad spilgtais zvaigžņu lietus vērojams visā krāšņumā.

RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Svētdienas naktī Zemes iedzīvotāji varēs pavērot, kā sadeg līdz 100 "zvaigznes" stundā – Perseīdu meteorītu plūsma sasniegs savu maksimumu, vēsta RIA Novosti.

Maskavas planetārija astronomi pastāstīja, ka 12. augusta naktī Mēness netraucēs vērot zvaigznes, — augošais Mēness pazudīs aiz apvāršņa pēc pulksten 21.00. Traucēt var tikai mākoņi. Starptautiskā meteoru organizācija (IMO) vēsta, ka gaidāmi 100 meteori stundā.

Kā vērot Perseīdas

Zvaigžņu lietus - Sputnik Latvija
Skatās debesīs: 12.augustā Latviju sagaida Perseīdu zvaigžņu lietus

"Krītošās zvaigznes" būs iespējams novērot, ja debesis būs skaidras. No 11. augusta sākusies jauna Mēness fāze, tāpēc tā gaisma netraucēs. Perseīdas var novērot ne tikai astronomi, bet arī interesenti visā pasaulē.

Novērojumiem nav nepieciešami ne teleskopi, ne citas iekārtas. Zvaigžņu lietu ieteicams vērot dabā, piemēram, laukā, vasarnīcā vai laukos. Tiesa, mākoņi vai lietus var sabojāt novērojumus. Jāpiebilst, ka valda uzskats: meteorītu lietus ļoti labvēlīgi ietekmē cilvēka enerģētiku.

Iedomājies vēlēšanos

Zvaigžņu lietus laikā daudzi cilvēki iedomājas vēlēšanās, jo valda ticējums – krītoša zvaigzne tās piepildīs. "Zvaigžņu lietus" no Perseja zvaigznāja līst pār Zemi no 17. jūlija līdz 24. augustam, taču apogeju sasniedz naktīs no 11. līdz 13. augustam – tad spilgtais zvaigžņu lietus vērojams visā krāšņumā.

Ieraudzīt komētas asti

Звездное небо - Sputnik Latvija
Vai Latvijas iedzīvotāji tic horoskopiem

Perseīdu nosaukums cēlies no Perseja zvaigznāja nosaukuma. Perseīdu plūsma cilvēcei pazīstama jau aptuveni 2 tūkstošus gadu. Tā pirmo reizi pieminēta ķīniešu vēsturiskajās annālēs, kas datētas ar 36. g.m.ē. Perseīdas bieži pieminētas japāņu un korejiešu hronikās, kas datētas ar VIII-XI gs. Eiropā Perseīdas mēdza dēvēt par "Svētā Laurentija asarām", jo sv. Laurentija festivāls Itālijā notiek 10. augustā – meteorītu lietus apogeja periodā.

Perseīdas veidojas laikā, kad Zeme iekļūst Svifta-Tutla komētas radītajā putekļu daļiņu "astē". Putekļu daļiņas smilšu graudiņa izmērā sadeg Zemes atmosfērā, veidojot "zvaigžņu lietu". Perseīdas ir balti meteori, kas strauji parādās debesesīs. Daži īpaši spilgti meteori redzami pat vairākas sekundes.

Ziņu lente
0