Skatās debesīs: 12.augustā Latviju sagaida Perseīdu zvaigžņu lietus

© AFP 2023 / Ye Aung ThuZvaigžņu lietus
Zvaigžņu lietus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajās augusta naktīs visas Zemes Ziemeļu puslodes iedzīvotājus sagaida "zvaigžņu lietus" no Perseja zvaigznāja.

RĪGA, 12.augusts — Sputnik, Jeļena Kirillova. Perseīdu meteoru plūsma ir cilvēcei pazīstama jau teju divus tūkstošus gadu. Pirmie to pieminējumi ir atrodami ķīniešu vēsturiskajos avotos, kuri nāk no 36.g m.ē., kad "vairāk nekā simts meteori iezaigojās, rītausmai tuvojoties".

Oficiāli tiek uzskatīts, ka ikgadējā Perseīdu meteoru lietus atklājējs ir beļģu matemātiķis, astronoms, meteorologs Ādolfs Ketele, kurš par šo dabas parādību paziņoja 1835.gada augustā. Pirmo reizi meteoru skaits, kuri iemirdzas katras stundas laikā, saskaitīja 1839.gadā. Maksimālais meteoru skaits stundā toreiz sastādīja 160. Perseīdas veidojas Zemes iziešanas rezultātā cauri putekļu daļiņu šleifu, kurus palaida Svifta-Tutla komēta. Sīkākās daļiņas smilšu grauda izmērā sadeg Zemes atmosfērā, veidojot zvaigžņu lietu. Svifta-Tutla komētas orbitālais periods sastāda apmēram 133 gadus, šobrīd tā virzās pie Saules sistēmas ārējām robežām.

Ржавая тележка для покупок на пляже - Sputnik Latvija
Latvijas pludmales kļuvušas netīrākas

Sākumā tas "līst" ar visspēcīgāko spēku, pēc tam pamazām kļūst vājāks. Perseīdas ir balti meteori, kuri asi šķērso debesis. Dažu īpaši spožo meteoru zaigošana ilgst līdz pat vairākām sekundēm.

Meteorītu lietus "nolīs" uz Zemes laika periodā no 10. līdz 20.augustam, tā kā iespējas kaut ko ievēlēties Zemes iedzīvotājiem saglabājas gandrīz līdz mēneša beigām. Taču zvaigžņu lietus apogeja 2017.gadā tiek gaidīta 12.-13.augustā.

Galvenais nosacījums: skaidras debesis

Latvijā maksimāli skaidru Perseīdu meteoru plūsmu gaidāma 12.augustā. Latvijas astrologs Ilgonis Vilks atgādina par to savā Twitter mikroblogā: "Neaizmirstiet 12. augustā paskatīties Perseīdu meteorus. Dažus desmitus stundā varētu redzēt."

​Taču, Starptautiskās meteoru organizācijas prognozes ir vēl spožākas, jo viņi ziņo, ka gaidāms līdz 100-150 meteoru stundā, tātad vairāk par diviem meteoriem minūtē. Taču tas ir visideālākajos novērošanas nosacījumos, kurus pilsētā panākt ir vienkārši neiespējami.

Neskatoties uz to, astrologi sola, ka šo dabas parādību varēs ieraudzīt pat ar neapbruņotu aci. Galvenais, lai laikapstākļi nepieviļ, jo debesīm ir jābūt tīrām. Vislabāk krītošas zvaigznes redzamas pēc pusnakts un gandrīz pirms saullēkta. Zvaigžņu novērošanai vislabāk būtu izvēlēties augstieni, kura nebūtu koku pilna vai ēku skavās.

Pēc speciālistu vārdiem, labākam rezultātam tiem, kuri vēlas izbaudīt zvaigžņu lietu, ir jānoguļas uz zemes un nepārtraukti jāskatās debesīs. Apmēram pēc piecām-desmit minūtēm jūs noteikti ieraudzīsiet krītošu zvaigzni. Nedrīkst aizmirst par personīgajām ērtībām, tādēļ pirms jūs dodaties zvaigžņu "medībās" nebūtu slikti paķert līdzi siltu segu, uz kuras var apgulties, vai arī atpūtas guļamkrēslu.

Kas attiecas uz laikapstākļiem 12.-13.augustam, tad sinoptiķi mūs iepriecināt ar izcili tīrām debesīm nevar — Latvijā gaidāmi mākoņi un lietus. Taču, pat ja debesis skaidrosies, tad pārāk spožais mēness varētu traucēt debesu ainavas baudīšanu tās pilnīgākajās krāsās. Tomēr īstus "zvaigžņu skaitītājus" tam nevajadzētu apturēt, jo  zvaigžņu lietum varēs sekot līdzi interneta tiešraidēs. Tik pagūsti skatīties un izteikt vēlēšanās!

Jāsaka, ka, neskatoties uz to, ka zinātne jau sen izskaidrojusi, ka krītoša zvaigzne nemaz nav zvaigzne, bet gan meteorīts, vēlēšanās patiešām bieži vien piepildās.

Vēl jo vairāk — šādu vēlēšanu piepildīšanā svēti tic praktiski jebkurā zemeslodes nostūrī.    

Ziņu lente
0