Karstuma dēļ Latvijā un Lietuvā strauji pieaugušas elektroenerģijas cenas

© pixabayVentilators
Ventilators - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektrības cena Lietuvā un Latvijā pagājušajā nedēļā bijusi viena no augstākajām reģionā šī gada laikā, augstāks rādītājs tika reģistrēts tikai februārī Somijā.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Augstās elektroenerģijas cenas Lietuvā un Latvijā daļēji skaidrojamas ar karstajiem laikapstākļiem, kā rezultātā samazinājies ūdens līmenis hidroelektriskajos rezervuāros, raksta rus.tvnet.lv.

Lietuvas elektroapgādes sistēmas operators Litgrid apgalvo, ka elektrības cena Lietuvā un Latvijā pagājušajā nedēļā bijusi viena no augstākajām reģionā šī gada laikā. Augstāka nedēļa cena bijusi reģistrēta tikai februārī Somijā — 63,3 eiro par megavatstundu (MWt/h).

Уличный термометр - Sputnik Latvija
Eksperts pastāstījis, ar ko draud klimata izmaiņas Latvijā

Pagājušajā nedēļā, no 30. jūlija līdz 5. augustam, vidējā elektroenerģijas cena Lietuvā un Latvijā sastādīja 61,17 eiro par MWt/h — par 9,1% vairāk, nekā iepriekšējā nedēļā. Igaunijā tā palielinājās par 7,4%, līdz 59,48 eiro.

Kā atzīmē Litgrid, galvenie augsto cenu iemesli paliek nemainīgi — ilgstošā sausā un karstā vasara, kā dēļ pazeminās ūdens krājumu līmenis rezervuāros, paaugstinās ūdens temperatūra un rodas augsta ugunsgrēka bīstamība.

Elektrum Lietuva ziņo, ka elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pagājušajā nedēļā palielinājies par 2,3%, līdz 500,4 gigavatstundām (GWt/h). Latvijā pieprasījums ir pieaudzis visvairāk — par 3,1%, līdz 135,8 GWt/h, savukārt Lietuvā un Igaunijā — par 2,4% (līdz 227,3 GWt/h) un 1,2% (līdz 137,4 GWt/h) attiecīgi.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, sākot no otrdienas ciklona ietekme mazināsies, un no dienvidrietumiem Latvijai pietuvosies anticiklons, kurš atnesīs sausus laikapstākļus un karstumu. Temperatūra sāks celties un valsts lielākajā daļā sasniegs +30 grādus un pat vairāk. Nedēļas otrajā pusē karstums saglabāsies, īpaši nokrišņi nav gaidāmi. Ceturtdien un piektdien iespējams ekstremāls karstums līdz +35 grādiem.    

Ziņu lente
0