Latvijas valdībai neiepatikās OIK atcelšanas plāns

© Unsplash / MossholderElektroenerģijas skaitītājs
Elektroenerģijas skaitītājs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrijas vadībā sagatavotais elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas atcelšanas scenārijs valdībā tika sagaidīts bez entuziasma.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik. Valdošā koalīcija nolēmusi sarīkot jaunas konsultācijas ar ekspertiem sakarā ar Ekonomikas ministrijas vadībā sagatavoto elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas atcelšanas scenāriju. Ašeradena plāns vairāk līdzinās nevis OIK sistēmas atcelšanas, bet gan tās saglabāšanas plānam — taču citā veidā, raksta Neatkarīgā.

Saskaņā ar avīzes datiem, valdība neizjūt entuziasmu sakarā ar Ašeradena piedāvāto plānu. Premjers Māris Kučinskis nolēmis no sākuma izskatīt Ekonomikas ministrijas informatīvo ziņojumu Ministru Kabineta komitejā. Šī jautājuma apspriešana koalīcijā turpināsies pirmdien, 13. augustā.

Saules elektrostacija - Sputnik Latvija
Eksperti: nav iespējams atteikties no OIK pilnībā

Atgādināsim, 1. augustā ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens prezentēja darba grupas piedāvājumus OIK atcelšanai. Ministrija piedāvā 2019. gadā atjaunot subsidētās enerģijas nodokli 15% apmērā, noteikt jaunas minimālo pārtikas un citu organiskās izcelsmes atkritumu minimālās daļas prasības bioloģiskās gāzes stacijām. Sākot ar 2020. gadu šādu atkritumu īpatsvaram jāsastāda 30%, no 2025. gada — 50%, no 2030. gada — 70%. Šis piedāvājums pirmām kārtām jāatbalsta lauksaimniecībai un jānodrošina visu lauksaimniecības atkritumu pārstrāde.

Tāpat plānots reformēt maksājumu par jaudu, ieviest izmaiņas tā administrēšanā, nosakot elektrības ražošanas stacijām prasības iekļaut papildus pakalpojumus savos izdevumos, kas samazinās patērētāju maksājumus.

Ekonomikas ministrija piedāvā pārskatīt iekšējās peļņas normu un ieviest "zaļos sertifikātus".

"Zaļo sertifikātu" princips ir sekojošs, raksta "MK-Latvija". Starpniekiem — elektroenerģijas tirgotājiem — nosaka obligātās kvotas, minimālo "zaļās" elektroenerģijas apjomu, kurš viņiem ir jāpiegādā patērētājiem. Savukārt ražotāji saņems speciālos "zaļos sertifikātus", kuri apstiprinās, ka elektroenerģija tiek ražota no atjaunojamiem avotiem. Starpniekiem-tirgotājiem būs jāpērk "zaļie sertifikāti" no ražotājiem atbilstoši tirgus cenai. Ja OIK bija fiksēts, tad "zaļo sertifikātu" cenu noteiks tirgus.

Ziņojumu par OIK ieviešanu nosūtīs prokuratūras izskatīšanai

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis pēc Saeimas rīkojuma sagatavojis ziņojumu par OIK ieviešanas hronoloģiju un par to atbildīgajām personām. Dokuments tiks nosūtīts ne vien parlamentam, bet arī prokuratūrai.

"Protams, kad visu saliek kopā, tā pagātne nudien vienam otram nav rožaina. Es domāju, ka, pilnīgi droši, paralēli Saeimai es šo izpētes dokumentu atdošu arī prokuratūrai, jo mēs tā nevaram atstāt pagātni," pateica Kučinskis LNT telekanāla raidījuma "900 sekundes" ēterā.

Viņš uzsvēra, ka līdz oktobrī gaidāmajām vēlēšanām valdība vēl pacentīsies izdarīt maksimāli iespējamo, lai atrisinātu sāpīgo OIK problēmu.    

Ziņu lente
0