Kā strādāt Latvijā: gandrīz 70% uzņēmumu saskārušies ar kadru deficītu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasКассир
Кассир - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākais strādnieku deficīts Latvijā vērojams būvniecībā, pakalpojumu jomā, tirdzniecībā un medicīnā.

RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Gandrīz 70% uzņēmēju noraizējušies par darbaspēka trūkumu Latvijā, liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizētā aptauja, vēsta rus.tvnet.lv.

23% aptaujāto norādīja, ka tuvākajā laikā saskarsies ar šo problēmu, 6% uzskata, ka darbaspēks būs pieejams vienmēr. Tikai 2% uzņēmēju nesatrauc darbaspēka trūkuma problēma, jo viņi uzskata, ka deficīts vēl nav vērojams.

"Tas ir ļoti nopietns signāls politiķiem, ka jāsāk rīkoties, domājot gan par dažādu sabiedrības grupu integrēšanu darba tirgū, gan arī citiem risinājumiem, lai nebremzētu biznesa attīstību," – norādīja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Aptaujas gaitā noskaidrojās, ka lielākais darbinieku trūkums vērojams būvniecībā, pakalpojumu jomā, tirdzniecībā un medicīnā. Uzņēmēji ir gatavi pieņemt darbā jauniešus bez izglītības un pieredzes, kā arī invalīdus, jaunās māmiņas un pensionārus. Tāpat darba devēji pauduši gatavību apmācīt darbiniekus.

Aptaujā piedalījās 248 kompāniju vadītāji.

Цех опытных образцов - Sputnik Latvija
Darbspēka trūkuma dēļ puse uzņēmēju pieņem darbā cilvēkus bez pieredzes

Latvijā pēdējos gadu desmitos vērojama darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās. Uzņēmēji ierosina pavājināt valsts kontroli pār darbinieku ievešanu no trešajām valstīm. Patlaban darba devējam, kurš vēlas uzaicināt darbā trešās valsts pilsoni, viņam jāmaksā vismaz vidējā alga Latvijā. Patlaban – 926 eiro pirms nodokļu nomaksas, jeb aptuveni 630 eiro uz rokas. Šo noteikumu ir grūti ievērot jomās, kur vidējā alga ir zemāka nekā vidējā samaksa valstī, piemēram, lauksaimniecībā, zivsaimniecībā un pārstrādes rūpniecībā.

Uzņēmēji iesaka maksāt viesstrādniekiem nevis vidējo algu valstī, bet gan vidējo algu nozarē.

Turklāt uzņēmēji cīnās par birokrātisko izdevumu samazināšanu: patlaban dokumentu kārtošana ilgst vairākus mēnešus.

Ziņu lente
0