"Ātrāk, nekā slavenais Novičok": Rīgas domes deputāts pastāstīja par māsas nāvi

© pixabayСвечи
Свечи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada janvārī Rīgas domes deputāts Olafs Pulks zaudējis māsu. Iespējams, viņa saindējusies ar veikalā pirktiem salātiem.

RĪGA, 3. augusts — Sputnik. Rīgas domes deputāta Olafa Pulka māsa Sigita aizgājusi viņsaulē šī gada janvārī dīvainos apstākļos Latvijas Infektoloģijas centrā. Pulks uzskata, ka traģēdija notikusi ārstu nevērības un nepareizas diagnozes dēļ. Tomēr Veselības inspekcija nav atradusi nekādas pazīmes, kas apliecinātu: sieviete ārstēta nepareizi. Savukārt patoloanatome pēc sekcijas izpaudusi, ka aizgājēja, iespējams, saindējusies ar veikalā pirktiem salātiem.

Par to, kas noticis ar viņa māsu, Olafs Pulks sīki pastāstīja savā lapā Facebook pirms dažām dienām. Jāpiebilst, ka komentāros viņš atzina, ka versija par saindēšanos ar salātiem ir maz ticama.

"Vakar biju Gulbenē. Tur notika Kapu svētki. Gulbenes pilsētas vecajos kapos kopš februāra atdusas arī Sigita. Blakus mūsu tēvam. Viņa nenosvinēja ne savu piecdesmito, ne sagaidīja meitas, astoņpadsmito, dzimšanas dienu.

24. janvāra rītā viņu NMPD mašīna aizveda uz Infektoloģijas centru (LIC), Pl.18;55 viņa nomira RAKUS reanimācijas zālē. Kopš 8:04, kad ieradās NPMD brigāde, viņa turpmākās teju 11 stundas atradās mediķu uzraudzībā. Ātrie tika izsaukti, jo bija sāpes vēderā, slikta dūša, vemšana un caureja. 

Man vakar jautāja, no kā nomira māsa. Te sākas problēmas, jo diagnoze ir akūts gastreoenterokolīts. To konstatējusi arī patoloģe. Vienkāršā valodā runājot, noindēšana. 10 stundās, mediķu klātbūtnē! Ātrāk, nekā slavenais Novičok…. Patoloģe, man, nejauši satiktam, atļāvās izteikties, ka Sigita nomirusi, jo saindējusies ar… veikalā pirktajiem salātiņiem. (apzināti neminu veikala nosaukumu, negribu ažiotāžu, jo apšaubu, ka tikai viens cilvēks varētu tā nāvīgi saindēties).

Slimnīcas palāta - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji mirst darba vietās: Valsts darba inspekcija ir noraizējusies

Veselības inspekcija savā atzinumā secina, ka… nav konstatējusi veselības aprūpes pārkāpumus NMPD un RAKUS darbībā. Atzinums uz 6 lapām. Pārsvarā notikumu gaitas apraksts. Es gan gaidīju un cerēju saņemt notikušā analīzi. Ko man dod fiksētais, ka ārsts Z. īsi pirms 16:00 konstatē, ka stāvoklis neesot mainījies un viņš licis ievadīt vēl 1000 ml NaCl 0,9%, t.i. fizioloģisko šķīdumu. Pacientei neesot bijušas klīniskas norādes par ileusu vai toksiskās resnās zarnas dilatāciju. Kā viņš to noteica? Vai ķirurgs apskatīja pacientu? Vai tika veikta ultrasonogrāfija? Rentgens? Kāpēc tad 16:55 tiek nolemts izsaukt slimnīcas mašīnu, lai pārvestu uz stacionāru Gaiļezers ķirurga un ginekologa konsultācijai? Ja tas tiktu izdarīts jau 8 no rīta, varbūt Sigita sveika un vesela gatavotu meitu vidusskolas pēdējai klasei?

Vienīgais norādījums RAKUS vadībai dots, izvērtēt, vai pārvedot pacientu no vienas slimnīcas struktūrvienību uz citu, nevajag nodrošināt mediķa klātbūtni transporta līdzeklī. Tas, ka mašīna bija jāgaida 40 minūtes, ir atbilstoši visiem veselības aprūpes normatīviem….

Veselības inspekcija gan ir izpētījusi, ka gastroenterokolīts vēl arvien ir nozīmīgs mirstības iemesls valstīs ar sliktu socioekonomisko stāvokli. Arī OECD dalībvalstī Latvijā?" — raksta sašutušais Olafs Pulks.

Tālāk Rīgas domes deputāts pastāstīja, ka iecerējis apstrīdēt Veselības inspekcijas slēdzienu un centīsies panākt, lai veselības aprūpes sistēma Latvijā strādātu labāk.

"Esmu nolēmis šo Veselības inspekcijas lēmumu apstrīdēt pie Veselības inspekcijas vadītājam. Ko es gribu panākt? Man nav vajadzīga kāda mediķa sodīšana. Gribu, lai būtu nopietna notikušā analīze un tiktu veiktas arī attiecīgās izmaiņas Veselības aprūpes sistēmā, lai šādi gadījumi, kad izārstējami un glābjami pacienti, tiktu arī izglābti. Manuprāt, tas ir ārkārtas gadījums, kad mediķu klātbūtnē mirst cilvēks ar diagnozi, kas atbilst atpalikušām valstīm raksturīgai situācijai. Citādi, arī šobrīd, kādu ar sāpošu vēderu ved uz LIC un kas notiks pēc desmit stundām…

Braucot no kapiem uz mājām, radio skanēja dziesma: '' Divi eņģeļi dzied'' Ceru, ka Sigita to dzird…" — noslēgumā piebilda Pulks.

Ziņu lente
0