Lietuvā vēlas atzīt Lietuvas Komunistisko partiju par "noziedzīgu organizāciju"

© Sputnik / Андрей БогдановLatvijas Saeimas ēka
Latvijas Saeimas ēka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konservatori Kasčūns un Ažubalis sagatavojuši likumprojektu par Lietuvas Komunistiskās partijas "noziedzīgās darbības" vērtējumu, ko valdībai uzdeva izstrādāt pirms gada.

RĪGA, 1. augusts — Sputnik. Partijas "Tēvijas Savienība — Lietuvas Kristīgie demokrāti" (TS-LKD) locekļi Laurīns Kasčūns un Audronis Ažubalis sagatavojuši likumprojektu par Lietuvas Komunistiskās partijas atzīšanu par "noziedzīgu organizāciju", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Seima preses dienestu.

Kasčūns un Ažubalis organizēja preses konferenci, kurā paziņoja: partija iesniegs savu likumprojektu parlamentā trešdien.

Автомобиль службы Яндекс.Такси - Sputnik Latvija
Politiķis Lietuvā vērsies Valsts drošības departamentā Yandex.Taxi dēļ

Ažubalis pastāstīja, ka dokumentā iewrosināts piešķirt Lietuvas Komunistiskajai partijai statusu "knoziedzīga organizācija, kas 1940.-1941. gg. un 1944.-1990.gg. palīdzēja PSRS okupēt Lietuvu."

"LKP ir atbildīga par valdības lēmumiem padomju okupācijas laikā. Kopš valsts neatkarības iegūšanas brīža šī noziedzīgā darbība vēl nav pienācīgi novērtēta," — skaidroja Ažubalis.

Lietuvas Komunistiskās partijas darbība valsts teritorijā ir aizliegta kopš 1992. gada, taču līdz šim nav pieņemts atbilstošs likums.

Februārī konservatori jau aicināja Seimu veikt pasākumus un atzīt Lietuvas Komunistisko partiju par "noziedzīgu organizāciju" likumdošanas līmenī. Tolaik Kasčūns un Ažubalis vērsās pie Seima spīkera Viktora Pranckeša ar lūgumu aicināt valdību sagatavot atbilstošu likumprojektu.

Pagājušā gada vasarā parlaments pieņēma rezolūciju "Par Lietuvas Komunistiskās partijas noziedzīgās darbības vērtējumu". Pēc tam valdībai bija jāsagatavo atbilstošs likumprojekts, taču tā līdz šim to nav paveikusi.

Экскурсия по подземельям бастионов. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas spiegu mānija: Igaunija atklājusi Krievijas "ietekmes aģentu sazvērestību"

2016.gada jūnijā daži Lietuvas politiķi mēģināja atzīt LKP par "noziedzīgu organizāciju", taču Seims rezolūcijas projektu noraidīja. Tobrīd vadošo vietu Seimā ieņēma Sociāldemokrātiskā partija, kas tiek uzskatīta par LKP mantinieci. Tās pārstāvju vidū bija Komunistiskās partijas locekļi un deputāti, kuri Padomju Savienībā ieņēma augstus amatus. Lietuvas pašreizējā prezidente Daļa Grībauskaite ir bijusī Komunistiskās partijas locekle.

Lietuvas konservatoru pārstāvji, kuri izstrādājuši likumprojektu par LKP, pazīstami ar savu rusofobo viedokli. Citastarpā viņi ierosināja legalizēt padomju karavīriem veltīto memoriālu nojaukšanu, aizliegt Georga lentīšu nēsāšanu un brīdināt Lietuvas augstskolu studentus par "Krievijas agresiju". Pat mobilās lietotnes "Yandex.Taxi" darbu viņi uzskata par nacionālās drošības "apdraudējumu".    

Ziņu lente
0