Lietuvā atklāts viens no lielākajiem kibernoziedznieku grupējumiem

© Foto : pixabay.comОплата банковской картой через интернет
Оплата банковской картой через интернет - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc izmeklēšanas vērtējumiem, ļaunprāšu darbības radītie zaudējumi sasniedz 18 miljonus eiro. Izmeklēšanā piedalījās Eiropas valstis, kā arī Interpols un Eurojust.

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. Lietuvas un citu valstu tiesībsargājošās iestādes atklāja starptautisku kibernoziedznieku grupējumu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Ģenerālprokuratūras preses dienestu.

Кибербезопасность - Sputnik Latvija
Eiropols brīdina par masveida kiberuzbrukuma otro vilni

Izmeklētāji uzskata, ka ļaunprāši esot saistīti ar vairāk nekā 35 tūkstošiem krāpniecības gadījumiem Internetā. Saskaņā ar provizoriskajiem vērtējumiem, zaudējumi varētu sasniegt 18 miljonus eiro. prokuratūrā uzskata, ka tā varētu kļūt par vienu no lielākajām krāpniecības lietām Tīklā kopš 1990. gadiem.

Šobrīd apsūdzības ir izvirzītas 58 Lietuvas pilsoņiem, kopumā aizdomās tiek turēti apmēram simts cilvēki.

Saskaņā ar izmeklēšanas versiju, aizdomās turamie bija saistīti ar tā saucamo "kardingu" – bankas kontu uzlaušanu, botnet izmantošanu, kā arī pastrādāja noziegumus, kas saistīti ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanu. Turklāt ļaunprāši pārsūtīja realizācijai uz trešajām pasaules valstīm preces, kas tika nelikumīgā ceļā iegādātas Vācijas un citu Rietumeiropas valstu Interneta veikalos.

Krāpnieki internetā - Sputnik Latvija
Krāpnieki internetā: policija slēgusi fiktīvu interneta veikalu

Kā uzskata tiesībsargājošās iestādes, tostarp aizdomās turamie iegādājās sadzīves tehniku un pārdeva to uz Krieviju un Ukrainu. Beigās lielākos zaudējumus cietuši vācu veikali.

Kratīšanas laikā Lietuvā aizdomās turamajiem atrada un konfiscēja 150 tūkstošus eiro un 185 tūkstošus dolāru.

Pēc Ģenerālprokuratūras informācijas, izmeklēšanā iesaistījušās ne vien citas valstis, bet arī Interpola un Eurojust speciālisti. Pateicoties tam, tiesībsargi spējuši atklāt grupējuma vadītājus dažādās valstīs.

Grupējuma lietas izmeklēšana tiek veikta Lietuvā kopš 2013. gada.

Ziņu lente
0