Igaunija izsludinājusi paaugstinātu ugunsbīstamību

CC0 / pexels / Kaboompics // Karolina / Готовить гриль, барбекю
Готовить гриль, барбекю - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts iedzīvotājiem ieteicams neapmeklēt mežu un aizliegts izmantot grila aprīkojumu.

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. Sākot no vakardienas visā Igaunijā stājas spēkā paaugstinātas ugunsbīstamības paziņojums, Glābšanas departaments lūdz izvairīties no pastaigām un braucieniem ar automobili uz mežu, raksta Sputnik Igaunija.

Пожар в Талсинском крае - Sputnik Latvija
Talsu novada ugunsgrēka dzēšanas laikā glābējs teju iebruka zemē

Saskaņā ar iestādes preses dienesta paziņojumu, republikas mežu teritorijā aizliegts izmantot atklātu uguni, tostarp, tam speciāli atvēlētās vietās – ugunskura vietās utt.. Lai kontrolētu režīma prasību izpildi, Glābšanas departamenta darbinieki sadarbībā ar policistiem un robežsargiem rīkos reidus tradicionālās peldvietās un ugunskuru vietās. 

Sakarā ar sausumu Igaunijas mežos motorizēti pārvietošanās līdzekļi jānovieto speciālās tam atvēlētajās vietās, kā arī jāizvairās no izbraukšanas cauri ugunsbīstamām (piemēram, kūdras) ceļiem. Glābšanas departamenta speciālisti tāpat lūdz neatstāt bērnus un mājdzīvniekus automobiļos pat ar nedaudz atvērtiem logiem.

Nepieciešamības gadījumā uz notikuma vietu jebkurā brīdī gatavs izlidot Igaunijas Policijas un Robežsardzes departamenta helikopters. Turklāt Glābšanas departaments aicina arī brīvprātīgos piedalīties paaugstinātas ugunsbīstamības režīma ievērošanas uzraudzībā un nekavējoties ziņot par tā pārkāpšanas gadījumiem.

Latvijā meža ugunsgrēki plosās Talsu novada Valdgales pagastā, kur liesmas pārņēmušas 1000 hektāru kūdras un meža, dzēšanu apgrūtina nelabvēlīgie laikapstākļi: karstums, sausums un mainīgs vēja virziens. Ugunsgrēku dzēš Latvijas un Lietuvas armijas helikopteri un Baltkrievijas ĀSM. Aizvakar uguns pārņēma Ķemeru Nacionālo parku, pēc pusnakts liesmu platību izdevies ierobežot līdz 9,3 hektāriem. Pēc pēdējās informācijas ugunsgrēks Ķemeru Nacionālā parkā tika likvidēts.

Лесные пожары полыхают в Калифорнии, население эвакуировано - Sputnik Latvija
Kalifornijā plosās meža ugunsgrēki, tiek evakuēti iedzīvotāji

Tāpat Eiropā uguns dēļ cieš Grieķija un Zviedrija. Kā raksta RIA Novosti, no 18. jūlija līdz pat ceturtdienai, 26. jūlijam, Zviedrija ugunsgrēku apkarošanai izmantojusi Itālijas, Francijas un Portugāles specializēto lidmašīnu palīdzību. Tāpat tika iesaistīti vairāki helikopteri no Vācijas, Lietuvas un Norvēģijas. Kā vēsta Zviedrijas Iedzīvotāju civilās aizsardzības aģentūra (MSB), divas itāļu lidmašīnas, kas atrodas Zviedrijā sakarā ar ugunsgrēkiem, pameta valsti 27. jūlijā, lai dotos palīdzēt citām valstīm. Divas lidmašīnas no Portugāles un tik pat daudz no Francijas paliks Zviedrijā vismaz līdz 30. jūlijam.

Grieķijā ugunsgrēkos bojā gājuši 87 cilvēki, premjerministrs Aleksis Ciprs paziņoja, ka uzņemas pilnu politisko atbildību par ugunsgrēkiem. Ciprs izsludināja valstī trīs dienu sēras pēc bojāgājušajiem, Grieķijas prokuratūra uzsākusi ugunsgrēku iemeslu izmeklēšanu. Glābēju komandas turpina pazudušo meklēšanu. Iepriekš valsts civilās aizsardzības ministrs Nikoss Tosks paziņoja, ka par meža ugunsgrēku iemeslu, visticamāk, kļuva dedzināšana.

Ziņu lente
0