Zobu pasta spēj novest pie letāla iznākuma

CC0 / pixabay / Зубная щетка и зубная паста
Зубная щетка и зубная паста - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teksasas universitātes speciālistu pētījumu rezultāti šokē visus, kas rūpīgi seko līdzi mutes dobuma higiēnai.

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. ASV Teksasas universitātes zinātnieki noskaidrojuši, ka titāna dioksīds E171, kas ir zobu pastas un kosmētikas sastāvā, var izraisīt otrā tipa cukura diabētu, vēsta Sputnik Moldova.

Tiek atzīmēts, ka šī ķīmiskā viela tiek plaši izmantota pārtikas ražošanā un kosmetoloģijā tās spējas dēļ piešķirt priekšmetiem sniegbaltu krāsu. Turklāt tā tiek uzskatīta par cilvēkam nekaitīgu.

Центр диагностики и лечения диабета - Sputnik Latvija
Eurostat: Latvijā gandrīz neslimo ar cukura diabētu

Par E171 īpašībām kļuva zināms XX gadsimta vidū, kad tas nomainīja kaitīgās krāsvielas uz svina bāzes, savukārt 1970. gados tā ražošana kļuva masveidīga. Tieši kopš tā laika, pēc zinātnieku sacītā, otrā tipa diabēta saslimšanas gadījumu skaits pieauga četras reizes. Rezultātā viņi izteica pieņēmumu, ka ķīmiskajai vielai, iespējams, ir saikne ar diabētu.

Savu pieņēmumu apstiprināšanai zinātnieki veica pētījumu grupā no vienpadsmit brīvprātīgajiem, kuriem tika paņemti aizkuņģa dziedzera audu paraugi. Rezultātā astoņu cilvēku analīzēs tika atklāts titāna dioksīds — viņiem visiem bija otrā tipa diabēts, savukārt pārējie trīs bija veseli, un viņu analīzēs šī ķīmiskā viela netika konstatēta.

Tādējādi pētnieki nonāca pie slēdziena, ka titāna dioksīds varētu izraisīt otrā tipa cukura diabētu. Tagad zinātnieki vēlas veikt savu pētījumu secinājumu detalizētas pārbaudes.

Otrā tipa cukura diabēts – tā ir metaboliska saslimšana, kas izraisa pazeminātu audu jutīgumu pret insulīnu. Šobrīd pasaulē ar diabētu slimo vairāk nekā 422 miljoni cilvēku, turklāt 90% no viņiem tiek novērots tieši otrā tipa diabēts.

Ziņu lente
0