Bloomberg: globālā sasilšana iezāģēs jūsu makam

© Sputnik / Андрей Архипов / Pāriet pie mediju bankasЗасуха
Засуха - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neierastais karstums šogad jau novedis ne vien pie lieliem cilvēku upuriem, bet arī izraisījis cenu kāpumu visām precēm - no kviešiem līdz elektrībai.

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. Karstums pamazām izputina visu pasauli: kviešu lauki žūst, elektrostacijas dzesējošās upes pārkarst, vēja turbīnas stāv bez darba, savukārt patērētāju preču cenas pieaug, raksta Bloomberg.

Patērētāju preču ražotājiem iestājusies patiesi neaizmirstama vasara – sliktā nozīmē.

Лавандовое поле в окрестностях села Тургеневка Бахчисарайского района Крыма. - Sputnik Latvija
Euractiv: fermeri iesūdzējuši tiesā Eiropas Savienību globālās sasilšanas dēļ

Karstums, ko piedzīvojušas Ziemeļamerika, Eiropa un Āzija, kopā ar sausumu atsevišķos reģionos izraisīja cenu kāpumu visam — no kviešiem līdz elektrībai. Tāpat tas jau novedis pie lieliem cilvēku upuriem, izraisot plūdus Japānā un Laosā un meža ugunsgrēkus Atēnu tuvumā. Vēsu laiku nesola vēl divas nedēļas.

Tas ir savlaicīgs atgādinājums tam, ka, ja cilvēka rosība izmaina augu, dzīvnieku vidi un pašas laika sezonas, tad preču globālais tirgus, savukārt, ir aizskarams globālās sasilšanas gadījumā.

Karstums un sausums nogalina sējumus visā Eiropā līdz pašai Melnajai jūrai. Gaidāms, Krievijā, pasaules galvenajā kviešu eksporta valstī, pirmo reizi sešu gada laikā raža varētu nokristies, tādi svarīgi graudu ražotāji kā Francija un Vācija arī varētu ciest.

Pēc ilgajiem bagātīgo ražu gadiem, globālās graudu ražošanas apjomi šogad varētu samazināties pirmo reizi kopš 2012. gada. Tam varētu būt dažādas politiskas un sociālas sekas. Ēģipte, kas ēdina simts miljonus iedzīvotāju, pateicoties maizes subsīdijām, jau maksā augstāko cenu par importa graudiem pēdējo trīs gadu laikā.

Francijas zemnieki nav vienīgie valstī, kuri cieš no karstuma, grūti klājas arī elektrostacijām. Upes kļuvušas pārāk siltas, lai efektīvi atdzesētu reaktorus, un Electricite de France SA varētu būt spiesta ierobežot enerģijas ražošanu divās AES. Tāpat karstums licis ogļu elektrostacijai Vācijā samazināt ražošanas apjomus un samazināja atsevišķu gāzes elektrostaciju pieejamību Lielbritānijā.

Министр энергетики РФ Александр Новак - Sputnik Latvija
Novāks: Krievijas gāzes piegādes Eiropai pieaugs

Francija, kas vairāk nekā 70% no savas elektroenerģijas iegūst no 58 AES, ir elektrības eksportētāja uz kaimiņvalstīm, tādēļ ražošanas apjomu samazināšana varētu palielināt elektroenerģijas cenas visā kontinentā.

Bezvēja laikapstākļu dēļ apstājušās vēja turbīnas Spānijā, Itālijā, Lielbritānijā, Dānijā un Zviedrijā. Pēdējo desmit dienu laikā vēja enerģijas apjoms Vācijā samazinājies par trešo daļu no šī gada vidējā skaita. Saules enerģijas ražotāji priecājas par laikapstākļiem, taču viņi nespēj pilnībā kompensēt vēja enerģijas trūkumu, un dabasgāzes patēriņš tikai pieaug.

Ziņu lente
0