Mazākumtautību skolās Lietuvā varētu ieviest lielāku skaitu stundu lietuviešu valodā

© pixabayNodarbība skolā
Nodarbība skolā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas konservatīvās partijas locekļi uzskata, ka nodarbības valsts valodā mazākumtautību skolās palīdzēšot absolventiem labāk integrēties Lietuvas sabiedrībā.

RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Konservatīvās partijas "Tēvijas savienība — Lietuvas kristīgie demokrāti" (TS-LKD) deputāti Laurīns Kasčūns, Audronis Ažubalis un Agne Bilotaite ierosinājuši mazākumtautību skolās organizēt 60% nodarbību lietuviešu valodā. Šo informāciju Kasčūns publicējis savā lapā Facebook.

Pašreizējais Izglītības likums paredz, ka bērni šajās skolās mācās divās valodās — mazākumtautības valodā un lietuviski. Sākumskolas programmā lietuviešu valoda iekļauta kompleksi, bet bāzes un vidējā izglītības programmā — tikai vēstures, ģeogrāfijas, dabas mācības un tiesību mācību stundās.

Šadurskis - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Latvijā atgādināja Šadurskim par tiesībām atvērt krievu skolu

Deputāti izstrādājuši grozījumus, kuri paredz: vismaz 60% bāzes un vidējās izglītības programmas tiks apgūti lietuviešu valodā, informēja Sputnik Lietuva.

Ažubalis savā lapā Facebook apgalvoja, ka labas valsts valodas zināšanas esot veiksmīgas nākotnes atslēga. Viņš paskaidroja, ka pērn 89,5% mazākumtautību skolu 80,7% koledžu absolventu pēc mācībām mazākumtautību skolās nokārtojuši lietuviešu valodas eksāmenu, lai iestātos augstskolā.

"Ņemot vērā, ka lietuviešu valsts valodas eksāmena nokārtošana ir obligāta vidējās izglītības saņemšanai un studijām izraudzītajā universitātē, šī starpība starp mazākumtautību un lietuviešu zinašanu līmeni negatīvi ietekmē pilsoņu tālākos sociāli ekonomiskos rādītājus, kā arī studiju un darba iespējas," — skaidroja politiķis.

Konservators uzskata, ka nepietiekamas lietuviešu valodas mācības mazākumtautību pārstāvju starpā veicina arī emigrāciju.

Izglītības likuma grozījumu pieņemšanai būs vajadzīgs laiks, tāpēc plānots, ka tie stāsies spēkā 2023. gadā.

Московский физико-технический институт - Sputnik Latvija
Kas mācīs Latvijas Einšteinus: skolās trūkst fizikas skolotāju

Konservatoru partija pazīstama ar savu rusofobo viedokli. Politiķi ieteikuši legalizēt padomju kareivjiem veltīto memoriālu nojaukšanu, atzīt Lietuvas Komunistisko partiju par "noziedzīgu organizāciju", aizliegt Georga lentītes nēsāšanu un brīdināt Lietuvas augstskolu studentus par "Krievijas agresiju".

Jūnijā Laurīns Kasčūns bija sašutis par animācijas filmas demonstrāciju kinoteātros krievu valodā bez subtitriem. Viņš iesniedza sūdzību Valsts valodas inspekcijas vadītājam Donātam Smalinskim par kinoteātriem Forum Cinemas par to, ka tie translē multiplikācijas filmu "Divas astes" tikai krievu valodā bez subtitriem. Rezultātā inspekcija apmierināja deputāta prasību.

Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka krievu valodas izspiešana Baltijas valstīs rit jau gadu desmitu.    

Ziņu lente
0