Piezvani man, piezvani: Latvijas iedzīvotājiem uzbrūk telefonu krāpnieki

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā sarosījušies telefonu krāpnieki – no afēristiem nav droši pat vietējie politiķi.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Pēdējā laikā Latvijā vērojamas sūdzības par bezgalīgiem zvaniem no nepazīstamiem ārvalstu numuriem. Tamlīdzīgi uzbrukumi Latvijas iedzīvotājiem nav sveši — afēristi vienkārši uz laiku aprimstas, bet pēc tam sāk krāpšanās ar jauniem spēkiem.

Šoreiz teju nav iekritis pat Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Iesalnieks.

​​"Tikko man arī šāds no Tongas mēģināja zvanīt. Neceļam!" — savus abonentus brīdināja politiķis.

Krāpnieku shēma ir gluži vienkārša: viņi piezvana uz jūsu numuru un tūlīt atslēdzas, atstājot neatbildētu vai atslēgtu zvanu. Pārzvanot, jūs savieno ar paaugstinātas maksas numuru, un pēc tam jums atliek tikai gaidīt satriecošu rēķinu par tālruņa pakalpojumiem.

Vakar par krāpšanās mēģinājumu informēja arī fotogrāfs Aigars Prūsis no Liepājas.

"Draugi, pēdējās dienās daudziem zvana šādi un līdzīgi numuriņi, mani jau kuro dienu arī bumbo un ne pirmo gadu. Tas notiek ne tikai #Latvijā, bet arī Ukrainā, leišos u.c. valstīs. Pat nav svarīgi no kuras valsts, celt jau var, bet nerunās tik un tā. Galvenais, atzvanīt nevajag. Zvanīšana notiek automatizēti, atzvanot uz šo numuru iekasēsies paaugstinātas samaksas zvans. Ja stress, ka zvana kāds ārzemēs esošs cilvēks, sūtiet uz viņa Nr. SMS, nevis riskējiet. Neļaujieties apmānīties, tie ir burlaki, kam jādod bietē!" — ar Facebook starpniecību brīdināja Aigars Prūsis.

Uz mobilo sakaru lietotāju sūdzībām jau atsaukušies mobilo sakaru operatori. Piemēram, kompānija Tele2 pastāstīja satrauktajai klientei, kā rīkoties tamlīdzīgās situācijās.

​"Sveika! Liegt iespēju šiem numuriem zvanīt mūsu klientiem mēs diemžēl nevaram, bet ir iespēja tos ievietot Tava telefona melnajā sarakstā, lai zvani no tā nepienāk. Ja esi atbildējusi uz kādu no šiem zvaniem, uzraksti DM zvana laiku, numuru un par ko bija šis zvans," — ieteica Tele2.

​Savukārt portāls rus.lsm.lv ziņo par citu tālruņu kaiti — "brokeriem", kuri izkrāpj naudu no lētticīgiem cilvēkiem.

Policija jau ierosinājusi vairākus kriminālprocesus. Galvenokārt viltusbrokeru piedāvājumi saistīti ar investīcijām un dažādām investīciju platforma.    

Ziņu lente
0