Palīdzēs lietus: speciālisti nespēj nodzēst uguni Talsu novadā

© REUTERS/Ueslei MarcelinoUgunsgrēks
Ugunsgrēks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kūdras un meža ugunsgrēku Talsu novadā neizdodas pārņemt kontrolē: uguns jau vairākas reizes piemānījusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālistus.

RĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības nodaļas vadītājs Zigmunds Jaunķiķis devis nenomierinošas prognozes ugunsgrēka lokalizācijā Talsu novada Valdgales pagastā, vēsta Mixnews.lv.

Pēc Jaunķiķa sacītā, ugunsgrēks jau apņēmis pārāk lielu teritoriju, un, ņemot vērā pastāvīgas vēja virziena izmaiņas un sausos laikapstākļus, lokalizēt uguni ir ārkārtīgi sarežģīti. Vēl sarežģītāk prognozēt, cik kopumā laika būs nepieciešams, lai nodzēstu ugunsgrēku.

​Jaunķiķis pastāstīja, ka jau sestdien, 21. jūlijā, dienas vidū situācija iedrošināja — liesmas tika ierobežotas lielākajā teritorijas daļā. Taču vakarā vējš sāka pūst citā virzienā, un kūdra no jauna aizdegusies. VMD Meža un vides aizsardzības nodaļas vadītājs paziņoja, ka šobrīd situāciju var glābt tikai spēcīgas lietusgāzes. Ja sāks gāzt lietus, tad ugunsgrēks tiks nodzēst dienas laikā.

110 ugunsgrēka stundas

Talsu novada ugunsgrēka dzēšanas darbi ilgst jau piecas dienas — vairāk nekā 110 stundas. Speciālisti cīnās ar liesmām dienā un naktī, taču pagaidām viss bez panākumiem. Ugunsgrēkam tika piešķirta paaugstinātas sarežģītības pakāpe. Ugunsgrēka dzēšanas darbos, izņemot VUGD, iesaistīti Meža dienests, vietējo uzņēmumu tehnika, zemessargi un trīs speciāli aprīkoti helikopteri — divi Latvijas un vien Lietuvas bruņoto spēku helikopters.

VUGD priekšnieka vietnieks Ints Sēlis stāstīja, ka šāda veida ugunsgrēku dzēšanā pastāv specifika, kura padara procesu sarežģītāku. Pēc viņa sacītā, lai labi samitrinātu sauso kūdru nepieciešams ļoti liels ūdens daudzums. Ugunsdzēsējiem izdodas samitrināt kūdras virsslāni, taču zem tā paliek sausais un degošais slānis, kurš atkal sausina augšējo slāni. Mazākās vēja pūsmas gadījumā kūdras augšējais slānis uzliesmo, un viss sākas no jauna.

Ugunsgrēks - Sputnik Latvija
Miljona vērts ugunsgrēks: aprēķināti uguns radītie zaudējumi Ādažu poligonā

Talsu novada ugunsgrēks redzams pat no Zemes orbītas. Iepriekš Metep.lv publicēja NASA satelīta attēlu, kurā redzama plaša dūmu zona.

Neskatoties uz to, 70 cilvēki, kuri tika evakuēti no tuvējā Stiklu ciemata, pakāpeniski atgriežas savās mājās. Par to iepriekš paziņoja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Pēc Mucenieka sacītā, Stiklu iedzīvotājus palaiž mājās pret parakstu par to, ka atbildību par savu drošību viņi uzņemas paši. Tiešu ciematā atgriezties nolēmušo cilvēku skaitu Mucenieks nezināja, taču pauda minējumu, ka tie varētu būt daži desmiti.

Talsu Pašvaldības policijas priekšnieks Māris Grīnvalds apgalvoja, ka ugunsgrēks Valdgales pagastā neapdraud Talsu pilsētu un tās apkaimi.    

Ziņu lente
0