Politika

Netic paši savām atbildēm: latvieši arvien mazāk uzticas partiju reitingiem

© Foto : pixabayAptauja
Aptauja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai katrs piektais Latvijas iedzīvotājs tic partiju reitingiem – kaut gan tie veidojas, pamatojoties uz pašu latviešu aptaujām; salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, šis rādītājs ir tikai krities.

RĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. Vai var ticēt partiju reitingiem? Vairums latviešu ir pārliecināti, ka nē. Par to paziņojis pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš Twitter mikroblogā.

"Jautājumā par publikas uzticēšanos partiju popularitātes reitingiem lielu izmaiņu nav — tāpat kā iepriekš lielākā daļa sabiedrības uzskata, ka tiem uzticēties nevar!" uzrakstīja Kaktiņš.

​Tikai 21% respondentu atbildēja, ka partiju reitingiem var ticēt. Pirms iepriekšējās Saeimas vēlēšanām 2014. gadā šis rādītājs sastādīja 29%.

58% aptaujāto ir pārliecināti, ka reitingiem uzticēties nevar. 2014. gadā tā uzskatīja 47% latviešu.

Deputāts Veiko Spolītis uzskata, ka situācija, kad iedzīvotāji neuzticas reitingiem, kuri balstās uz viņu pašu atbildēm, veido noslēgtu loku, loģisku paradoksu — "22 viltību".

"Savāda" gan tā latvju politiskā kultūra bez nepietiekama finansējuma no valsts budžeta," komentēja šos rezultātus Spolītis.

​Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, politologs Juris Rozenvalds uzskata, ka atsevišķu partiju reitingi, piemēram, Latvijas Krievu savienības reitings patiešām varētu neatbilst patiesībai, jo ne visi respondenti ir gatavi godīgi paziņot par saviem uzskatiem.

"Ņemot vērā pēdējā laika tendences, cilvēki, kuri ir gatavi atbalstīt Latvijas Krievu savienību, ne vienmēr par to atklāti runā. Man liekas, ka respondenti ātri iemācījušies sniegt tās atbildes, kuras no viņiem sagaida aptaujātāji, vai arī vispār nerunāt par savu izvēli," atzīmēja viņš.

Latvijas Saeimas vēlēšanas notiks 6. oktobrī.    

Ziņu lente
0