Francija paziņojusi par tirdzniecības kara sākumu starp Eiropas Savienību un ASV

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas ekonomikas un finanšu ministrs ASV Baltajam namam tieši norādīja uz sankciju politikas nepieļaujamību attiecībā pret ES.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Francijas ekonomikas un finanšu ministrs Bruno Lemērs paziņoja par faktisku tirdzniecības kara sākumu starp ASV un Eiropas Savienību. Kā vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Europa Press, šādu paziņojumu viņš izdarīja "Lielā divdesmitnieka" dalībvalstu ekonomikas un finanšu vadītāju sēdes laikā Buenosairesā (Argentīna).

Ministrs atzīmēja ASV nepieciešamību spert pirmo soli dialoga izveidošanai, bez kura Eirokomisija nevar izveidot savus piedāvājumus. "Es lūdzu ASV atgriezties pie veselā saprāta un cienīt gan globālos noteikumus, gan savus sabiedrotos," atzīmēja Lemērs.

ASV karogs - Sputnik Latvija
Tramps nosaucis Eiropas Savienību un Krieviju par ASV pretiniekiem

Tāpat viņš paziņoja, ka gadījumā, ja oficiālā Vašingtona ieviesīs jaunas nodevas Eiropas precēm, Eiropai neatliks citas izejas kā vien ieviest atbildes mērus, un ES neapspriedīs pārrunas par brīvu tirdzniecību ar ASV līdz brīdim, kamēr Vašingtona neatteiksies no savām importa nodevām alumīnijam un tēraudam.

Kā jau iepriekš ziņots, 2018. gada martā ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja rīkojumu par nodevu ieviešanu valstī importētajam tēraudam un alumīnijam. Vašingtona pamatoja savu rīcību ar nacionālo interešu aizsardzību. jaunie noteikumi stājās spēkā 2018. gada 1. jūnijā.

ES atbildes pasākumi stājās spēkā 22. jūnijā. Tie paredz importa nodevu palielināšanu vairākām Amerikas precēm par 25%. Naudas izteiksmē tas sastāda ap 2,8 miljardiem eiro gadā. Ar nodevām apliekamo ASV preču sarakstā ir simtiem produktu, no saldās kukurūzas līdz jūras tankkuģiem.    

Ziņu lente
0