Kafijas aromāts palīdz iedarbināt pašiedvesmu

© Foto : StockSnapГрафик на компьютере
График на компьютере - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperimenta rezultāti parādīja, ka kafijas smarža palielina produktivitāti un enerģiskumu.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Kafijas aromāts palīdz efektīvāk risināt matemātiskus un analītiskus uzdevumus, secinājuši zinātnieki no Stīvensa Tehnoloģiskā institūta, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz MedicalXpress.

Kafija - Sputnik Latvija
Pētnieks kliedē vecos mītus – kafija ir veselīgāka par tēju

Pētījuma rezultāti publicēti Journal of Environmental Psychology. Eksperimentā piedalījās ap simts cilvēku, viņiem bija jārisina algebras tests no desmit jautājumiem. Brīvprātīgos sadalīja divās grupās. Auditorijā, kur strādāja pirmā grupa, smaržoja pēc kafijas. Telpā, kur testu rakstīja otrā grupa, nebija nekādu citu smaržu.

Rezultātā pirmajai grupai vidējā atzīme izrādījās augstāka. Tā kā pirmajā auditorijā smakas avots bija dzēriens, kas nesatur kofeīnu, zinātnieki pieņēmuši, ka tas varētu būt placebo efekts. Dalībniekiem likās, ka kafijas aromāts palīdzēja viņiem tikt galā ar uzdevumiem, un nostrādāja pašiedvesma.

Tad pētnieki izstrādājuši anketu, kurā respondentiem tika piedāvāts atbildēt, kā, viņuprāt, dažādas smakas ietekmē cilvēka darbību. Vairākums atbildējuši, ka kafijas aromāts palielina produktivitāti un enerģiskumu.

Pēc pētnieku domām, eksperimenta rezultāti varētu palīdzēt dažādās dzīves jomās, tai skaitā uzņēmējdarbībā un mācībās.

Ziņu lente
0