Viedoklis

Ekonomikas stāvoklis Krievijā. Paskatīsimies uz īsto Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovМатрешки на стенде посольства России
Матрешки на стенде посольства России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai tiesa, ka esoša ekonomiskā situācija Krievijā ir tik bēdīga, kādu to cenšas parādīt?

Kopš Otrā pasaules kara laikiem ASV un Padomju Savienība cīnījās par dominējošo lomu pasaulē. Bijusī Padomju Savienība izmantoja gandrīz visus sadraudzības valstu spēkus, lai konkurētu ar ASV militārajā jomā, un pēc tam vispār tās satricināt.

Pilnu Ķīnas informācijas aģentūras Jinri toutiao raksta tulkojumu krievu valodā sniedz portāls InoSMI.

Futbola fani no Anglijas - Sputnik Latvija
Futbola fans kaunina britu medijus pēc brauciena uz Krieviju

PSRS lielākoties nodarbojās ar dažādu bruņojuma veidu zinātniski-pētniecisko izstrādāšanu, neveltot pietiekamu uzmanību pārējām ekonomikas nozarēm. Pēc Padomju Savienības sabrukuma ekonomiskā situācija Austrumeiropas sadraudzības valstīs kļuva pesimistiska. Taču pēc tam, kad pie varas atnāca Putins, Krievija, Padomju Savienības tiesību mantotāja, sāka piesaistīt visas pasaules uzmanību. 

Krievija ieguva 70% bijušās PSRS bagātību. Militārajā jomā Krievija attaisnoja uz to liktās cerības. Pateicoties mantojumam, ko atstāja Padomju Savienība, kā arī pašu pētījumiem un izstrādājumiem, Krievija palikusi otra pasaules lielvalsts pēc militārā spēka.

Neskatoties uz to, Krievijas ekonomiskā attīstība vienmēr tika apšaubīta. Dažu pēdējo gadu laikā Krieviju ietekmē sankcijas no NATO puses.

Vai tiesa, ka esoša ekonomiskā situācija Krievijā ir tik bēdīga, kā to cenšas parādīt?

Līdz Putina nākšanai pie varas Krievijas ekonomiku lielākoties vadīja septiņi oligarhi. Taču vēlāk Putins tika galā ar viņiem. Un kopš tā laika viņš sācis pilnībā kontrolēt Krieviju. Pēdējo gadu laikā Krievijas ekonomiskās attīstības tempi kļuvuši lēnāki.

Lielākoties valsts ir atkarīga no dabas resursu un militārās tehnikas eksporta. Taču šobrīd laimes indekss Krievijas iedzīvotāju vidū ir pietiekami augsts, jo izglītība un medicīniskie pakalpojumi Krievijā saglabājušies bezmaksas. Turklāt valsts sniedz bezmaksas dzīvesvietu tiem, kas piedalās speciālās programmās.

Болельщики сборной России на матче-открытии ЧМ по футболу 2018 в Москве - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rasisms, huligānisms, homofobija… Cik taisnīgi ir ļaunākie stereotipi par Krieviju?

Daudzās valstīs ir ļoti grūti atrast sievu, taču Krievijā šī lieta nerada lielas grūtības. Šobrīd Krievijā sieviešu ir vairāk nekā vīriešu, tādēļ vīrieši vispār neraizējas par precēšanos. Kas attiecas uz patērētāju precēm, pēdējo gadu laikā Krievijā tāpat īsteno to importa aizvietošanu.

Ekonomiskā situācija kļūst arvien labāka un labāka. Krievija rosina stingru ārpolitiku, valdība sniedz bezmaksas izglītību, medicīnisko aprūpi un mitekļus, domā par dzīves apstākļiem. Vai jūs joprojām domājat, ka Krievijā slikti dzīvojas?

Ziņu lente
0