Eiropas Komisija piešķīrusi Latvijai nepilnus 7 miljonus eiro jaunam dzelzceļam

© EDZL / Rail BalticaВизуализация проекта Rail Baltica
Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis saņems no Eiropas Komisijas subsīdijas 110 miljonu eiro apmērā maģistrāles Rail Baltica būvdarbu atbalstam. Lielāko daļu summas saņems Lietuva.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Latvija saņems kārtējo Eiropas Komisijas subsīdiju Rail Baltica būvdarbiem 6,9 miljonu eiro apmērā. Lietuvai tiks piešķirti 98,4 miljoni, Igaunijai – 5,1 miljons, vēsta rus.tvnet.lv.

Rail Baltica - cовмещённая колея на участке Шяштокай-Моцкава - Sputnik Latvija
Ļoti svarīgs projekts, kam pietrūkst naudas: kas notiks ar Rail Baltica pēc 2020. gada

Latvija, Lietuva un Igaunija parakstījušas vienošanos ar Inovācijas un tīklu izpildaģentūru (INEA) par subsīdiju piešķiršanu 110 miljonu eiro apmērā ātrgaitas dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica būvdarbu atbalstam. Visām trim valstīm būs jāatvēl arī līdzekļi no sava budžeta: Lietuvai – 17,2 miljoni eiro, Latvijai – 1,1 miljons, Igaunijai – 900 tūkstoši eiro.

Līdzekļi tiks novirzīti darbam uz dzelzceļa no Kauņas līdz Lietuvas un Latvijas robežai, ieskaitot tiltu pāri Neris upei, pieejas dzelzceļam visā posmā, kā arī sagatavošanās darbus trases celtniecībai iecirknī no Pērnavas līdz Latvijas un Igaunijas robežai.

Baltijas valstis un kopuzņēmums RB Rail jau saņēmuši trīs grantus no CEF 683 miljonu eiro apmērā. ES finansējums kopumā sastādīs 824 miljonus eiro.

Plānots, ka dzelzceļš Rail Baltica (garums – 730 km) saistīs Rietumeiropas valstis ar Baltijas valstīm cauri Varšavai, Viļņai, Kauņai, Rīgai, Tallinai un tālāk – ar prāmja starpniecību – ar Somiju. Maģistrāles būvdarbu noslēgums plānots 2022. gadā.

Логотип Rail Baltica - Sputnik Latvija
Atlicis tikai vienoties: ES gatava piešķirt Baltijai miljardu Rail Baltica vajadzībām

Vienošanās par Rail Baltica celtniecību parakstīta 31. janvārī Tallinā Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā. Tajā iekļautas valstu saistības, kas nepieciešamas dzelzceļa satiksmes celtniecībai ar Centrālo Eiropu.

Ekonomiskā analīze, kas iesniegta 24. aprīlī foruma "Rail Baltica Global Forum 2017" laikā, liecina, ka projekta īstenošanai nepieciešamā summa sastāda 5,8 miljardus eiro. No tiem 85% jāatvēl EK.

Ziņu lente
0