Sociālās aprūpes iestāžu siltināšana Latvijā varētu notikt uz pašu rēķina

© Sputnik / Оксана ДжаданGultas bezpajumtnieku patversmē
Gultas bezpajumtnieku patversmē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā rit deinstitucionalizācijas process, tāpēc Eiropas Komisija izrādījusies neapmierināta par to, ka fondu nauda varētu tikt iztērēta sociālo centru siltināšanai.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Sociālās aprūpes ēku energoefektivitātes uzlabošanas projekti saskārušies ar Eiropas Komisijas (EK) iebildumiem, vēsta Latvijas radio.

EK izrādījusies neapmierināta ar to, ka Latvija iecerējusi tērēt līdzekļus sociālās aprūpes iestāžu siltināšanai. Faktiski finansējums ir apdraudēts, jo apturēta konkrētu filiāļu pieteikumu pieņemšana. Taču valdības komisija atļāvusi pansionātu pieteikumu tālāku pieņemšanu, tikai nav zināms, kad darbi sāksies.

Labklājības ministrija un Finanšu ministrija lūdza EK skaidrojumu par sociālās aprūpes iestādēm, taču atbilde vēl nav saņemta.

Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Dana Reizniece-Ozola: nodokļu samazināšanās Latvijā tuvākajā laikā nav gaidāma

Valdības komitejas lēmumu komentēja Labklājības ministrijas pārstāve Indra Kārkliņa: "Šodien pieņemtais lēmums paredz, ka mēs varam virzīties tālāk ar sociālās aprūpes valsts centru siltināšanas projektiem. Tas nozīmē, ka mēs gatavojam iepirkuma dokumentāciju, bet Centrālā finanšu un līgumu aģentūra sāk "iesaldēto" pieteikumu atlasi.

Jāpiebilst, ka šim lēmumam vēl nepieciešams valdības atbalsts. Iespējams, tas gaidāms rīt vai nākamnedēļ. Taču, kamēr nav saņemts pozitīvs Eiropas Komisijas slēdziens, mums nav tiesību slēgt reāluz būvdarbu līgumus."

Valdības komisijas izskatītajā ziņojumā norādīts, ka Latvija īsteno deinstitucionalizācijas procesu, tātad, tai jāsamazina sociālās aprūpes iestāžu skaits. Tomēr ir cilvēki, ko nav iespējams aprūpēt ārpus iestādes, tāpēc finansējums ēku siltināšanai, kurās šie cilvēki mīt, ir vitāli svarīgs, uzskata ierēdņi.

Pieteikumu pieņemšanas pirmajā posmā jau saņemti projekti par kopsummu vairāk nekā 5 miljonu eiro apmērā. Piemēram, valsts sociālās aprūpes centrs "Rīga" gatavojas iztērēt vairāk nekā miljonu eiro filiāles "Jugla" siltināšanai.    

Ziņu lente
0