Vladimirs Putins pastāstījis, kā saglabāt gāzes tranzītu cauri Ukrainai

© Foto : pixabay / Life-Of-PixGāzes caurules
Gāzes caurules - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš jau apliecināja, ka dabasgāzes tranzīts cauri Ukrainai saglabāsies, ja tas būs lietderīgi no ekonomikas viedokļa.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Krievija ir gatava pagarināt līgumu ar Ukrainu par gāzes tranzītu, ja tiks noregulēts Krievijas un Ukrainas kompāniju — "Gazprom" un "Naftogaz" strīds Stokholmas tiesā, vakar Helsinkos paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vēsta RIA Novosti.

"Kas attiecas uz "Ziemeļu straumi 2". Prezidenta kungs (ASV prezidents Donalds Tramps — red.) pauž bažas sakarā ar iespējamo tranzīta izzušanu cauri Ukrainai. Es apliecināju prezidenta kungam, ka Krievija ir gatava saglabāt šo tranzītu. Vēl vairāk, mēs esam gatavi pagarināt tranzīta kontraktu, kas beidzas nākamgad, ja tiks noregulēts saimniekojošo subjektu strīds Stokholmas arbitrāžas tiesā," — teica Putins pēc pārrunām ar ASV prezidentu Donaldu Trampu Helsinkos.

Krievijas prezidents iepriekš jau apliecināja, ka dabasgāzes tranzīts cauri Ukrainai saglabāsies, ja tas būs lietderīgi no ekonomikas viedokļa.

Tranzīts cauri Ukrainai ir visdārgākais

Krievijas Nacionālās enerģētikas institūta ģenerāldirektors Sergejs Pravosudovs paziņoja, ka tarifi gāzes tranzītam cauri Ukrainai no "Gazprom" viedokļa jau ir visaugstākie, un "Naftogaz" pieprasa to palielināšanu, lai kompensētu tranzīta apjomu samazināšanos.

Jūlija sākumā "Naftogaz" iesniedza prasību pret "Gazprom"Stokholmas arbitrāžas tiesā un pieprasīja grozīt dabasgāzes tranzīta tarifus no 2018. gada marta. Kompānija novērtēja prasību 11,58 miljardu dolāru apmērā. Pie tam "Naftogaz" komercdirektors Jurijs Vitrenko paziņoja, ka prasības summu iespējams samazināt, ja Krievijas koncerns rezervēs tranzīta apjomus pēc 2019. gada "un/vai ja tas pārtrauks bloķēt gāzes tranzītu no Vidusāzijas un citu Krievijas kompāniju eksportu". Pravosudovs norādīja, ka pastāv divas problēmas — tranzīta apjomi un tarifi.

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs: "Ziemeļu straume 2" nav alianses darīšana

"Pašlaik tranzīts cauri Ukrainai Krievijai ir visdārgākais. Cauri Baltkrievijai, caur "Ziemeļu straumi" ir daudz lētāk. Tas zināms arī Ukrainā. Tāpēc viņi sāk izvirzīt prasības, lai vismaz vairāk sūknētu cauri viņiem, ja arī netiks palielināts tranzīta tarifs," — uzsvēra eksperts.

Pēc viņa domām, Ukraina ļoti labi saprot: pēc "Ziemeļu straumes 2" un "Turcijas straumes" būvdarbu beigām tranzīta apjomi par 80-85% aizies pa jaunajiem maršrutiem. Tieši tāpēc "Naftogaz" vēlas, lai "Gazprom" dotu iespēju sūknēt gāzi citiem piegādātājiem: kompānijām no Krievijas vai citām valstīm.

"Ukraina izdara likmi uz apjomiem. Ja tas neizdosies, viņi vēlas palielināt tarifu atlikušajam apjomam. No viņu viedokļa tas ir saprātīgi, taču "Gazprom" tas nav pieņemami. "Gazprom" tas patlaban ir dārgākais tranzīts, un kompānija to samazinās visiem spēkiem," — atzīmēja Pravosudovs.    

Ziņu lente
0