Lāči-ķepaiņi Doma laukumā

© Sputnik / Sergey MelkonovВыставка берлинских мишек United Buddy Bears на Домской площади в Риге
Выставка берлинских мишек United Buddy Bears на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Doma laukumā ķepas izpletuši 149 slavenie divus metrus augstie United Buddy Bears lāči; šī izstāde ir Vācijas dāvana Latvijas simtgadē.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Rīgā startē starptautiskā mākslas izstāde United Buddy Bears – Doma laukumā ķepas izpletuši 149 divmetrīgie lāči no dažādām pasaules valstīm, viņi simbolizē toleranci un sapratni starp tautām.

Katru lāci aprakstījis tās valsts mākslinieks, kuru tas pārstāv – tēlā atspoguļots valsts raksturs, tās vēsture un īpatnības. Kaut gan bez izņēmumiem nav izticis. Piemēram, te var sasveicināties ar Alberta Einšteina "personīgo" lāci vai ar "humānistisko" lāci ar devīzi "Respect for all life".

© Sputnik / Sergey MelkonovAlberta Einšteina lācis United Buddy Bears izstādē Rīgā
Именной мишка Альберта Энштейна на выставке на выставке United Buddy Bears в Риге  - Sputnik Latvija
Alberta Einšteina lācis United Buddy Bears izstādē Rīgā

Bezgalīgās lāču rindas izraisa rīdzinieku un galvaspilsētas viesu neaprakstāmu sajūsmu – tūristi uzreiz sāk meklēt "savu" lācīti un fotografēties ar to.

© Sputnik / Sergey MelkonovBerlīnes lāču United Buddy Bears izstāde Doma laukumā Rīgā
Выставка берлинских мишек United Buddy Bears на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Berlīnes lāču United Buddy Bears izstāde Doma laukumā Rīgā

Izejot visas skulptūru rindas, kas stāv "ķepa pie ķepas", skatītājs gūst īsta pasaules ceļojuma iespaidu un tā rezultātā tautu draudzības iespaidu.

Latvijas figūru aprakstījis Kaspars Zariņš, un tās pamatideja ir laime un optimisms. Taču, jāatzīst, ka uz pārējo spilgto lāču fona "Latvijas" pekainis mierīgos dzeltenajos un gaišzilajos toņos izskatās nedaudz bāli.

© Sputnik / Sergey MelkonovPekainis no Latvijas Berlīnes lāču United Buddy Bears izstādē Doma laukumā Rīgā
Косолапый из Латвии на выставке берлинских мишек United Buddy Bears на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Pekainis no Latvijas Berlīnes lāču United Buddy Bears izstādē Doma laukumā Rīgā

Atliek cerēt, ka šai izstādei speciāli aprakstītais "Rīgas lācis", kurš pēc izstādes paliks dzimtajā pilsētā, būs košāks. Skices "Rīgas lāča" aprakstīšanai veidojuši bērni. Un raksta tapšanas brīdī šī lāča ārējais izskats palicis par galveno intrigu – oficiāla izstādes atklāšana notiks šodien, 12 jūlijā, plkst. 12:00.

Izstādes galvenā intriga: kāds būs "Rīgas lācis".
Главная интрига выставки: каким получился «рижский мишка» - Sputnik Latvija
Izstādes galvenā intriga: kāds būs "Rīgas lācis".

Jāatzīmē, ka lāču loks katrā valstī mainās, jo skulptūras vienmēr tiek izliktas uzņemšanas valsts vietējās valodas alfabēta kārtībā. Tas vienmēr rada jaunu un dažkārt politiski ļoti interesantu kaimiņu būšanu.

Krievija-Kuba-Kuveita-Latvija

Runājot par politiku. Asociācijas ar "krievu lāčiem" publikai rodas momentāni. "Where’s the Russian one?" pārsteigti interesējās, skatoties uz ķepaiņiem, ārzemju tūristi. Leģendārais "krievu lācis" ar tradicionālajiem Hohlomas motīviem beigās tika atrasts… netālu no Latvijas. Savukārt pilns kaimiņu saraksts izskatās sekojoši: pirmais stāv lācēns no Kotdivuāras, tālāk no Krievijas, tam seko no Kubas, pēc tam no Kuveitas, un pabeidz šo joslu Latvija. Lūk tāda neparasta kaimiņu būšana.

© Sputnik / Sergey Melkonov"Krievu lācis" Berlīnes lāču United Buddy Bears izstādē Doma laukumā Rīgā
«Русский медведь» на выставке берлинских мишек United Buddy Bears на Домской площади в Риге  - Sputnik Latvija
"Krievu lācis" Berlīnes lāču United Buddy Bears izstādē Doma laukumā Rīgā

Laiku pa laikam lāčus pārdod izsolēs, savukārt iegūtā nauda aiziet labdarībā. Desmit gadu laikā organizatori šādā veidā savākuši vairāk nekā divus miljonus eiro. šoreiz United Buddy Bears izstādes ietvaros arī tiks rīkotas dažādas kampaņas un aicinājumi ziedot bērnu slimnīcas pacientiem Rīgā.

Lāči ceļo apkārt pasaules kopš 2002. gada, kad viņi pirmo reizi tika izstādīti Berlīnē, taču Baltijas valstīs tie ieradušies pirmo reizi. Viņu vizīte Rīgā ir Vācijas dāvana Latvijas tautai valsts simtgadē. Izstādi, kas ilgs līdz 22. augustam, organizējusi Vācijas vēstniecība sadarbībā ar Rīgas domi.

Ziņu lente
0