Euronews: Vācijā par lapsenes slepkavību draud 50 tūkstošu eiro sods

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Federālais likums par dabas aizsardzību aizliedz tīši un bez nopietna pamata ķert, nodarīt pāri vai nogalināt savvaļas dzīvniekus, tostarp vaboles, lapsenes, kamenes, tauriņus, gliemežus, vāveres, kurmjus un vilkus.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Eiropā iestājies karstums, daudzi rīko piknikus pie dabas vai vienkārši iekārtojas ērtāk ar aukstu dzērienu rokās, dzenājot prom lapsenes – taču Vācijā par nosistu lapseni var saņemt pamatīgu sodu, raksta Euronews.

Federālais likums par dabas aizsardzību aizliedz tīši un bez nopietna pamata ķert, nodarīt pāri vai nogalināt savvaļas dzīvniekus, tostarp vaboles, lapsenes, kamenes, tauriņus, gliemežus, vāveres, kurmjus un vilkus.

Dienas taurenis, jāņogu raibenis - Sputnik Latvija
Latvijā izraudzīts jubilejas gada kukainis

Par aizlieguma pārkāpumu paredzēts sods, kurš atšķiras atkarībā no dzīvnieka veida un zemes, kur noticis pārkāpums, taču par lapsenes slepkavību teorētiski var samaksāt sodu no 5 līdz 50 tūkstošiem eiro.

Dzīvnieku tiesību advokāts Andreass Akenhails apgalvo, ka lapseņu bīstamība ir stipri pārspīlēta: vairāk kā no 10 tūkstošiem veidu tikai divas ir cilvēkam tiešām bīstamas, un tās parasti netiek sastaptas apdzīvotos rajonos. Taču cilvēkiem, kuri cieš no alerģijas pret to kodumiem, ir tiesības viņus nogalināt.

Lai tiktu vaļā no lapseņu midzeņa, nepieciešama varas iestāžu atļauja, taču to vienalga ieteicams darīt tikai ar speciālistu palīdzību, kuriem noteikti ir visi nepieciešamie dokumenti.

Vērts atzīmēt, ka par likuma pārkāpumiem varas iestādēm tiek ziņots pietiekami reti, un sodi par lapseņu slepkavošanu "patiesībā nemēdz būt". Līdz tiesai nonāk tikai atsevišķi gadījumi.

Школьники во время работы - Sputnik Latvija
Latvija atbalstījusi kancerogēna herbicīda izmantošanu ES

Kāda tādā gadījuma ir likuma jēga? Kukaiņu nogalināšana ved pie ilgstošām sekām apkārtējā vidē. Piemēram, lapsenes uztur ekoloģisko līdzsvaru, nogalinot odus, augļu mušas un citus kaitēkļus, kā arī spēlē nozīmīgu lomu ziedu apputeksnēšanā.

Ekosistēmas aizsardzībā svarīgu lomu spēlē izglītošana. Piemēram, Vācijas lauku rajonos jau pieaudzis kukaiņu skaits, jo fermeri sākuši izmantot mazāk pesticīdu.

Taču, runājot par lapsenēm, Akenhails iesaka vienkārši novērst viņu uzmanību, noliekot netālu kaut ko saldu.

Ziņu lente
0