Somu mobilā fitnesa lietotne atklājusi simtiem izlūkdienestu darbinieku

© Foto : pixabay.comМобильный телефон
Мобильный телефон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselīga dzīvesveida piekritēju vajadzībām izstrādātā programma "izvedusi dienas gaismā" vairāku valstu izlūkdienestu darbiniekus.

RĪGA, 10. jūlijs — Sputnik. Mūsdienu informācijas tehnoloģijas bieži vien likvidē visas specdienestu pūles slēpt savu darbinieku datus, atgādināja Sputnik Igaunija. Somu kompānijas Polar fitnesa lietotnes Flow informācijas noplūdes rezultātā kļuvuši zināmi slepeni dati par tās lietotāju atrašanās vietu, taču viņu starpā ir arī vairāki simti militārpersonu un izlūku.

Google - Sputnik Latvija
Eksperti pastāstīja par Google Chrome lietotnēm, kas zog datus

Pateicoties somu fitnesa lietotnei, svešu noslēpumu mīļotāji uzzinājuši vairāku valstu: ASV Nacionālās drošīas aģentūras, Lielbritānijas Valdības sakaru centra un MI6, kā arī Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes darbinieku vārdus un adreses.

Somu izstrādātās viedtālruņu lietotnes dēļ atslepenoti arī viņu līdztautiešu dati – publiski pieejama informācija par karavīriem, kuri nodarbojās ar sportu starptautisko militāro operāciju centros. Flow lietotāji atrasti Erbilas pilsētā Irākā, Guantanamo bāzē Kubā un Gao pilsētā Mali.

Pilnvarotais personas datu aizsardzības jautājumos jau uzsācis slepeno datu noplūdes apstākļu izmeklēšanu.

Trieciens somu noslēpumiem nācis no negaidītas puses

Iepriekš jau vēstīts, ka Somijas Drošības policija SUPO (Suojelupoliisi — Aizsardzības policija) savā 2017. gada atskaitē ziņoja, ka Krievijas izlūkošanas organizācijas Somijā strādā aktīvi, taču vietējos likumus nepārkāpj. Daudz lielāku risku SUPO saskatīja teroristisko uzbrukumu draudos.

Мессенджер WhatsApp - Sputnik Latvija
Lietotnē WhatsApp konstatēta ziņa, kuras dēļ viedtālrunis "uzkaras"

Somijas Drošības policijas vadītājs Anti Peltari pastāstīja, ka 2017. gadā Krievijas specdienestu darbā nav vērojamas būtiskas izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, taču Somijā viņi rīkojas daudz aktīvāk salīdzinājumā ar kolēģiem no citām valstīm.

Savā atskaitē SUPO brīdināja valsts uzņēmumus par ārvalstu veiktajiem kiberuzbrukumiem. SUPO norādīja, ka to mērķis bija piekļūt slepenajiem datiem par valsts ārpolitiku un drošības politiku, kā arī ziņām par somu inovācijām mūsdienīgo tehnoloģiju jomā.

Ziņu lente
0