Krievijas jaunā lidmašīna "slāpēs" militāros satelītus

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasLidmašīna Il-22PP ar radioelektroniskās cīņas iekārtām
Lidmašīna Il-22PP ar radioelektroniskās cīņas iekārtām - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašlaik bruņojumā iekļauto Il-22PP, kas paredzēts cīņai pret tālās radiolokācijas un vadības lidmašīnām un ZRK Patriot radiotehniskajiem līdzekļiem, nomainīs "Porubščik 2"

RĪGA, 9. jūlijs — Sputnik. Krievijas kara kosmiskās tehnoloģijas iet kopsolī ar mūsdienu prasībām — aģentūras RIA Novosti sarunbiedrs, Krievijas aizsardzības rūpniecības kompleksa pārstāvis pastāstīja, ka Krievijā tiek izstrādāta lidmašīna, kas varēs izsist no ierindas militāros mākslīgos pavadoņus, informēja Sputnik Igaunija.

"Šī mašīna saņems principiāli jaunas iekārtas, kas tai dāvās iespēju veikt jebkādu — sauszemes, gaisa, jūras mērķu — radioelektronisko slāpēšanu, izsist no ierindas pretinieka mākslīgos pavadoņus, kuri nodrošina navigāciju un radiosakarus uz zemes," — paskaidroja speciālists.

Patlaban gatavs skices projekts, drīs sāksies izmēģinājumu un konstruēšanas darbs. Izstrādājamā lidmašīna nomainīs Il-22PP "Porubščik", kas patlaban tiek izmantots Gaisa kosmiskajos spēkos.

Pretestība NATO nav iedomājama bez tālās radiolokācijas identifikācijas lidmašīnām un dažādas klases bezpilota lidaparātiem. "Porubščik" potenciālo mērķu starpā ir tālās radiolokācijas un vadības lidmašīnas (AWACS), Patrioti tipa PGA kompleksu radiotehniskie līdzekļi un kara bezpilota lidaparātu vadības kanāli.

Projekta ietvaros jaunā lidmašīna nosaukta par "Porubščik 2", taču armijā tas nonāks ar citu nosaukumu. Tiek izvērtēta iespēja izveidot lidmašīnu uz Tu-214 vai Il-76 bāzes.

AWACS un Patriot bieds

Il-22PP ar kompleksu "Porubščik" ir radioelektroniskās cīņas lidmašīna uz civilā lainera Il-18 bāzes. Tas aprīkots ar mūsdienīgu slāpēšanas aparatūru, piemēram, sānu antenām un buksējamajiem raidītājiem, kuri lidojumā attālinās par vairākiem simtiem metru.

Военно-морской крейсер США USS Monterey запускает управляемую ракету Tomahawk - Sputnik Latvija
Militārais eksperts: "Tomahawks" no Sīrijas kļuvuši par karalisku dāvanu Krievijai

Agrākie radioelektroniskās cīņas kompleksu modeļi darbības laikā nereti slāpēja ne tikai ienaidnieka radioelektroniskās sistēmas, bet arī savējo iekārtas, kam radās atbilstošas taktiskās sekas, taču "Porubščik" spēj raidīt traucējumus tikai noteiktā virzienā.

"Porubščik" var efektīvi cīnīties ar visiem iespējamiem mērķiem: AWACS lidmašīnām, pretgaisa aizsardzības sistēmām un bezpilota lidaparātiem. Vairākas lidmašīnas ar radioelektroniskās cīņas kompleksu var traucēt vai pat paralizēt iespējamā pretinieka darbības noteiktā rajonā.

Kompleksa "Porubščik" izveides laikā Krievijas BS vēlējās saņemt radioelektroniskās cīņas kompleksu uz jaunākas tehnikas bāzes, taču neviena no toreiz pieejamajām lidmašīnām neatbilda prasībām no tehnisko specifikāciju, pārsvarā — no lidojuma ilguma viedokļa.

Ziņu lente
0