Ar galvu pa priekšu: Veselības ministrija pastāstīja par latviešiem tipisku traumu

© pixabayПрыжок с моста в воду
Прыжок с моста в воду - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā neparasti liels skaits jaunu vīriešu gūst smagas mugurkaula traumas, atpūšoties pie ūdens.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. Ik gadus 20-30 cilvēki Latvijā gūst smagas traumas, nirstot ūdenī ar galvu uz priekšu, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs.

Šī iemesla dēļ aizsākta kampaņa "Pārgalvis=Bezgalvis", lai pasargātu iedzīvotājus no neapdomīgas rīcības.

"Muguras smadzenes sver vien 35 gramus. Lai tās neatgriezeniski bojātu, pietiek ar nelielu sekundes daļu. Ir grūti pat aptvert, ka šajā niecīgajā brīdī var sagrūt vesela cilvēka dzīve. Dažkārt letāli. Dažkārt – atstājot lēcēju paralizētu. Neviens ķirurgs nekur pasaulē nevarēs atgriezt kustības spējas, ja tās būs zaudētas. Bojātas muguras smadzenes – tas ir neatgriezeniski," – atgādināja mugurkaula ķirurgs Artis Gulbis.

90% gadījumu tamlīdzīgas traumas gūst vīrieši, vidējais cietušā vecums – 30 gadi. Sekas šādai pārgalvībai ir dažādas – pilnīga paralīze, elpošanas, runas problēmas. No traumām iespējams pasargāties – atliek tikai atteikties no tādiem lēcieniem, pastāstīja SPKC Veselības veicināšanas departamenta direktore Ilze Straume LSM.lv.

Viņa atgādināja, ka cilvēki ar mugurkaula trauma nevar strādāt, nevar uzturēt ģimeni, kļūst atkarīgi no citiem. Straume uzsvēra, ka šādu traumu skaits Latvijā ir ļoti liels – to stāsta ārsti, kuri apmeklē dažādas konferences. Viņi saka: nekur nav nekā tāda, citviet nav neviena tāda gadījuma.

Jaunieši Latvijā ir ļoti pašpārliecināti un droši, tāpēc lec ūdenī ar galvu pa priekšu. Citās valstīs šāda problēma pat neparādās, jo nav tādu cietušo. Straume pastāstīja, ka tas skanot kā joks, taču reiz latvietis devās uz ārzemēm un ieniršanas rezultātā guva trauma. Tas bija vienīgais gadījums tajā valstī togad, un izrādījās, ka tas bijis viesis no Latvijas.

Ziņu lente
0