Rēzeknes mērs sašutis par gaidāmo ātrās palīdzības reformu

© Sputnik / Sergey MelkonovNeatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīna Rīgā
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīna Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs ir noraizējies par to, ka pēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta reformas "ātrie" var nenokļūt pie pilsētniekiem.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Plānotās izmaiņas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbā satrauc Rēzekmes mēru Aleksandru Bartaševiču, kurš savas bažas pauda atklātā vēstulē portālam Rezekne.today.

Bartaševičs paziņoja, ka saņēmis Rēzeknes NMPD darbinieku vēstuli — mediķi uzskata, ka apdraudētas viņu iespējas sniegt savlaicīgu un kvalitatīvu palīdzību pilsētas iedzīvotājiem.

Neatliekamās palīdzības mašīna - Sputnik Latvija
Pieaugs maksa par nepamatotu ātrās palīdzības izsaukumu

"Pirmais, par ko viņi uztraucas, - var tikt likvidēta viena no četrām brigādēm Rēzeknē, kā arī diennakts brigādes NMPD punktos, kas atrodas lauku teritorijās netālu no Rēzeknes - Varakļānos (355. brigāde) un Rundēnos (332. brigāde). Rēzekne atrodas šo punktu darbības zonu krustpunktā, un, ja veidosies situācija, kad šo punktu teritorijā nebūs NMPD brigādes uz vietas, izsaukumi būs jāapkalpo tieši Rēzeknes brigādēm. Tas nozīmē, ka nakts laikā pilsētā uz vietas paliks tikai divas vai vēl mazāk NMPD brigāžu. Turklāt Rēzeknes NMPD brigādes bieži veic neatliekamās pārvešanas no Rēzeknes slimnīcas uz Daugavpils, Rīgas un citām ārstniecības iestādēm," — vēsta Bartaševičs.

Vēl viens jaunievedums, kas satrauc mēru — NMPD pilotprojekts, kas paredz: pie neatliekamās palīdzības mašīnas stūres sēdīsies nevis profesionāls vadītājs, bet gan ārsta palīgs. Tātad neatliekamās palīdzības brigādi veidos divi cilvēki, nevis trīs, kā tas bija līdz šim. Tas darīts ar mērķi optimizēt resursus, samazināt brigādes slodzi un palielināt medicīniskā personāla algu.

"Atklāts paliek jautājums, kurš aizvietos nepieciešamo mediķus un glābs pacientu, kamēr viens mediķis brauks pie stūres? Un cik liels ir risks visai NMP brigādei, ja pie stūres būs nevis profesionāls šoferis, bet gan mediķis, kurš izgājis ekstremālas braukšanas īso kursu?" — ir sašutis Bartaševičs.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests - Sputnik Latvija
Latvijas "ātrie" naktīs gulēs

Pēc viņa domām, pēc NMPD reformas stāšanās spēkā Rēzeknes un citu Latgales novadu iedzīvotāji vairs nevarēs būt droši par to, vai kādam no viņu tuviniekiem nepietrūks laika, lai sagaidītu ātro palīdzību.

"Patlaban ļoti nožēlojam, ka nodevām šīs funkcijas centralizētam dienestam. Tāds iespaids, it kā šis pakalpojums Veselības ministriju neinteresē, un turpmāk pilnvērtīga neatliekamā medicīniskā palīdzība tiks sniegta izlases kārtā - tikai galvaspilsētā. Pašvaldībai nepatīk šāda apkalpošana "pēc atlikuma principa", un mēs protestēsim," — informēja mērs.

Viņš ieteica pilsētas iedzīvotājiem rakstiski informēt par saviem iebildumiem un rakstīt veselības ministrei Andai Čakšai un NMPD direktorei Lienei Cipulei.    

Ziņu lente
0