Lielākā mēslojumu rūpnīca Baltijā atsakās pirkt SDG

© Achemos grupėJonavas Achema rūpnīca
Jonavas Achema rūpnīca - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas cauruļvada gāzes aizvietošanas ar dārgo SDG nostādījusi vienu no lielākajām rūpnīcām Baltijā uz bankrota robežas: jau slēgta daļa ražošanas.

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. Baltijas lielākās mēslojuma ražošanas rūpnīcas Achema vadība atteikusies noslēgt ilgtermiņa līgumu sašķidrinātās dabasgāzes piegādei no Klaipēdas termināla apmaiņā pret tās uzturēšanas sloga samazināšanu, vēsta l24.lt.

Jonavas Achema rūpnīca, kura iepriekš pa tiešo slēdza līgumus ar Gazprom, un tagad pērk SDG, no šī mēneša apturējusi daļu rūpniecības. Slēgts viens no diviem cehiem, kurš ražo amonjaku; nestrādā daļa ceha, kura ražo karbamīdu; apturēta koģenerācijas elektrostacija, kura piegādā enerģiju ražošanas struktūrai. Cehos, kuros darbs vēl nav apturēts, samazināti produkcijas ražošanas apjomi. Daļa rūpnīcas strādnieku aizsūtīta neapmaksātā atvaļinājumā. Iemesls — dārgā gāze, kura padara rūpnīcas produkciju par nekonkurētspējīgu.

Судно предназначенное для транспортировки сжиженного природного газа - Sputnik Latvija
ASV sola sagatavot Baltiju enerģētikas objektu aizsardzībai

"Visi Eiropas mēslojumu ražotāji pērk gāzi par aptuveni tām pašām cenām, taču Achema pat nepatērējot gāzi, jāmaksā nodokli par SDG termināli, kurš sasniedz 20 miljonus eiro gadā. Tas paaugstina rūpnīcas produkcijas pašizmaksas un, tādējādi, samazina viņa konkurētspēju ne vien vietējā, bet arī pasaules tirgū. Mūsu darba algas fonds ir gandrīz vienāds ar SDG nodokli, kuru maksā kompānija. Ja samazina šo nodokli, daļu ietaupīto līdzekļu mēs varētu piešķirt darbinieku algām un nepieciešamajām investīcijām," paskaidroja Achema ģenerāldirektors Ramuns Miļauskas.

Saskaņā ar neoficiālajiem datiem, Lietuvas Enerģētikas ministrija piedāvāja kompānijai Achema samazināt, sākot ar nākamā gada sākumu, SDG uzturēšanas slogu uz "divu ciparu" procentu, ja viņa uzņemsies pienākumu izmantot gāzi ilgu laiku. Taču Achemos grupe valdes priekšsēdētāja un lielākā akcionāre Lidija Lubene paziņoja, ka šāds variants holdingam ir nepieņemams.

"Kā ilgtermiņa saistības nebija iespējamas no Ministrijas pārstāvju puses, tā arī ilgtermiņa saistības nav iespējamas no mūsu puses. Mēs visi runājam par enerģētisko neatkarību, taču slogs ir jāsadala ļoti prātīgi, nevis uz vienu uzņēmumu," paziņoja Lubene pēc tikšanās ar enerģētikas ministru.

Lins Sabaļauskis, Achemos grupe ģenerāldirektors, tāpat apstiprina, ka kompromisam pārrunās pagaidām nav pietuvojušies.

Gāzes ieguves uzņēmums - Sputnik Latvija
Latvija samaksās Polijai 30 miljonus eiro, lai tā "padzenātu" Gazprom gāzi

"Rast kompromisu patiešām nav izdevies. (…) Mēs izteicām savu pozīciju. Ministrijas redzējums — viens, mūsu redzējums — cits. Šobrīd pastāv divas pozīcijas, un mēs centīsimies rast risinājumu. (…) Nav, patiešām nav (neesam nonākuši pie kompromisa — red.)," atzīmēja Sabaļauskis.

Lietuva ir vienīgā no Baltijas valstīm, kura pa tiešo iepērk SDG, jo tai pieder peldošais termināls Independence, kura īre izmaksā valstij 60 miljoni eiro gadā. Lai gūtu iespēju pretendēt uz ES finanšu palīdzību gāze glabāšanas kuģa izpirkšanai no norvēģu uzņēmuma Hoegh LNG, Lietuva centās panākt Klaipēdas termināla Independence atzīšanu par reģionālo. Taču vienoties ar divām citām Baltijas valstīm šajā jautājumā nav izdevies, tādēļ viss termināla uzturēšanas un apkalpošanas finanšu slogs gulstas uz Lietuvas pleciem.

Visi gāzes patērētāji 2017. gadā samaksāja ap 88,5 miljoniem eiro termināla uzturēšanas nodoklī.

Lietuva meklē izdevumu samazināšanas veidus SDG termināla uzturēšanai uz gāzes patēriņa samazinājuma fona valstī un sloga pieauguma termināla uzturēšanai, it sevišķi tas skar lielākos patērētājus, tādus kā, piemēram, mēslojuma rūpnīcu Achema.

SDG termināls Independence Klaipēdā - Sputnik Latvija
Nosaukta summa, ko Lietuva samaksās par SDG termināli Klaipēdā

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka ar mērķi samazināt termināla uzturēšanu Lietuva pat pārdod daļu SDG apjomu nevis Lietuvas vai Latvijas patērētājiem, bet Lielbritānijai, izmantojot cenu svārstīšanos tirgū.

Iepriekš Krievijas Gazprom salīdzināja cenas uz Amerikas sašķidrināto dabasgāzi, kura tiek piegādāta Eiropai, un Krievijas cauruļvadu, saskaņā ar aptuveno vērtējumu, tas ir pusotru reizi dārgāks.

Amerikas sašķidrinātās dabasgāzes piegāžu vērtību Eiropai 2017. un 2018. gada rudens un ziemas periodā sastādīja apmērma 265-295 dolārus par tūkstoši kubikmetru, paziņoja Gazprom valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs intervijā kompānijas korporatīvajam žurnālam. Tas ir ievērojami vairāk par esošajām cenām un forvordiem Eiropas habos un Krievijas gāzes cenām. Pēc Medvedeva sacītā, vidējā Krievijas gāzes cena sastāda 190 dolārus par tūkstoti kubikmetru.    

Ziņu lente
0