Viedoklis

Baltija kā vājā vieta: ASV ir šausmās no NATO austrumu flanga

© Sputnik / Андрей БогдановTehnika NATO
Tehnika NATO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikas ģenerāli ir šokā. Ja nu rīt karš ar Krieviju, un alianse nav gatava. Un nav svarīgi, ka Maskava nevienam negrasās uzbrukt. Pastāvīgajām sarunām par Krievijas draudiem ir tik ērti izcīnīt Eiropas preferences ASV vajadzībām.

Vašingtonā ir ārkārtīgi sašutuši par militārā konflikta perspektīvām ar Krieviju, ja viņa sadomās pastrādāt "viltīgu uzbrukumu" Baltijai. Tas, ka kaut kas tāds varētu notikt, it kā pat jau vairs netiek apspriests, atzīmē radio Sputnik autors Sergejs Iļjins. Nekādu loģisku paskaidrojumu — priekš kam Maskavai tas vispār vajadzīgs — esošais politiskais žanrs neparedz.

Piemēram, Lietuvas varas iestādes, turklāt augstākajā līmenī, pastāvīgi baida Rietumus ar it kā agresīvajiem Krievijas nolūkiem Baltijā un aicina Eiropu un Ameriku būt gatavām, pastiprinot NATO klātbūtni austrumu robežās. Skaidrs, ka Viļņai tas ir vajadzīgs, vispirms, lai uzturēti pasliktināto sociālo un ekonomisko situāciju uz ārvalstu atbalsta rēķina minimāli pieņemamā līmenī. Taču tiem pašiem amerikāņiem mīta uzturēšana par "Krievijas draudiem" ir ārkārtīgi izdevīga. Tādēļ — teiksim mazliet piezemētākā veidā. No sākuma — par raižu raksturu, kuras saistītas ir it kā iespējamo alianses konfliktu ar Krieviju Baltijā.

NATO - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa nevēlas, ASV – nevar. NATO liktenis nav prognozējams?

Izrādās, kā uzskata amerikāņu ģenerāļi, NATO vienkārši nespēs sniegt nepieciešamo palīdzību šim reģionam gadījumā, ja austrumu kaimiņš uzbruks. Iemesli ir vienlaikus vairāki: pārāk šauri un slikti ceļi, degradējoša infrastruktūra, kā arī nedroši tilti, kuri vienkārši neizturēs amerikāņu tankus un sabruks zem to svara. Taču tā ir vēl tikai puse bēdas. Otra tās puse ir birokrātiskās grūtības.

Militārajai tehnikai un militārpersonām taču nāksies operatīvi šķērsot Eiropas valstu robežas, lai "savilktu spēkus" pie frontes līnijas no Eiropas dziļumiem, no lielajām bāzēm. Un tas varētu pārvērsties nepieciešamo dokumentu bezgalīgajās saskaņošanās un aizpildīšanā. Lai šķērsotu Vācijas un Polijas teritoriju, amerikāņu militārajiem ierēdņiem nāksies aizpildīt 17 dažādas formas. Jādomā, ka tam aizies ārkārtīgi daudz kritiski svarīgā laika, ja skatās no reakcijas ātruma uz briesmām. Tas, maigi sakot, nebūs ātri.

Starp citu, Vašingtonas pārstāvju uztraukums jau saņēma sava veida apstiprinājumu mācību gaitā, kuru laikā tika imitēts konflikts ar Krieviju. Noskaidrojās, ka tieši loģistika kļuvusi par hipotētiska NATO zaudējuma iemeslu. ASV sakarā ar to nonāk pie secinājuma, ka viņiem jābūt ātrākiem par Krieviju. Īsāk sakot, ātrāk, augstāk, stiprāk, tas nozīmē — efektīvāk. Pagaidām situācija ir pretēja.

Kapitolijs - Sputnik Latvija
National Interest nosaucis ASV liktenīgo kļūdu attiecībās ar Krieviju

Visiem šiem biedēkļiem un paškritikai "drausmīgo baiļu" priekšā, protams ir tikai un vienīgi pragmatisks pamats. Piemēram, politiskais: banāla nepieciešamās pret Krieviju vērstās temperatūras uzturēšana. Finanšu: tas būtu grēks nepiešķirt papildus līdzekļus kopīgai "agresora" savaldīšanai.

Ne mazāk svarīgs ir vēl viens elements: runājot par birokrātiskajām grūtībām Eiropas robežu šķērsošanā, amerikāņi acīmredzami vēlas priekš sevis vislielāko labvēlības režīmu. Caurspīdīgi liek saprast. Ideāli būtu  brīvi pārvietoties militārajai tehnikai un cilvēkiem visās Eiropas NATO valstīs. Nu tā, formāli, lai nebūtu problēmu ar operativitāti konflikta gadījumā ar Krieviju.

Taču patiesībā — izsmeļošai militārajai kontrolei pār saviem sabiedrotajiem, no kuriem daži pēdējā laikā iekrita frondā un sāka nepieļaujami pozitīvi spriest par Krieviju.

Turklāt aicināt atjaunot ar viņu normālas attiecības. Baltijai, protams, brīva amerikāņu formastērpos un viņu tanku pārvietošanās, laikam, ir tikai par labu. Viņi taču ir naudīgi cilvēki. Savukārt tai pašai Vācijai derētu lieku reizi aizdomāties. Viņai arī ar amerikāņu militārajām bāzēm ir gana.    

Ziņu lente
0