Viedoklis

No NDA līdz VDK Latvijā ir viens solis. Nupat tas ir sperts

© Sputnik / Алексей ТихомировDrošības policija
Drošības policija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienu no specdienestiem Latvijā gribēja pārdēvēt amerikāņu stilā, taču nekā nebija – izrādījās, to darīt nedrīkst. Tāpēc nācās atgriezties pie pirmsākumiem.

Dienestu nemēdz būt pārāk daudz. It īpaši, ja visi ir aizņemti ar svarīgiem darbiem — atskaitēm par padarīto.Lepnās Latvijas neatkarība no citām, pilnīgākām valstīm, ir neapšaubāma, rodas jautājums, kā tādu dārgumu nosargāt, portālā RIA Novosti raksta radio Sputnik autors Pjotrs Maļejevs.

Drošības nemēdz būt pārāk daudz. Pat ja tā ir, tik un tā ik pa brīdim manās aiziet atvaļinājumā. Ja jums ir skaidrs, ka kaimiņš tikai tēlo pieklājīgu cilvēku, bet patiesībā slepeni dzer un trako, un viņa nodomi nav saprotami, pastāvīgi nākas spicēt ausis un sekot notikumiem. Arī iekšpusē visādu gudrinieku ir pilnīgi pietiekami.

Saeima - Sputnik Latvija
Drošības policijai jauns nosaukums

Patlaban Latvijā ir veseli trīs specdienesti, kuri atbild par bezrūpīgas dzīves saglabāšanu valstī: Drošības policija, Satversmes aizsardzības birojs un  Militārās izlūkošanas un drošības dienests. Aizdomīgi tipi apgalvo, ka tas ir par daudz: sak, ir izlūkošana un pretizlūkošana, priekš kam vajadzīgs pārējais? Pat vāc parakstus petīcijai, lai likvidētu Drošības policiju. Izskan viedoklis par to, ka valstī nekas nenotiek, taču aktivitāte ir jāparāda, tāpēc arī ķer nevis spiegus, bet gan visu, kas nav piesiets un pienaglots. Tas var būt paviršs vai atklāti naidīgs skatiens. Viedoklis par to, ka draudu nav, arī nes draudus. Tiek apšaubīts vērtīgo darbinieku darbs, tātad, biedri, arī alga. Bet jūs sakāt, ka draudu nav.

Tātad kaut kas tomēr jādara un jāpasargā cilvēki un struktūras. Tāpēc nolēma Drošības policiju pārdēvēt. No DP uztaisīt NDD — Nacionālās drošības dienestu. Pēc ASV Nacionālās drošības aģentūras piemēra. Saspļāva rokās un ķērās pie darba.

Taču dažkārt gadās tā: tu, cilvēks, atver lietderīgu lapu internetā, reģistrējies, ievadi nejaušas paroles, aizpildi anketu ar fiktīviem datiem,  bet rezultātā tevi noraida — sak, tāds vārds jau ir. Tāpat arī Latvijā gadījās — noskaidrojās, ka jau ir  Nacionālās drošības iestāde SAB, kas sargā valsts noslēpumu.

Latvijas Drošības policija - Sputnik Latvija
"Varbūt uzreiz VDK?". Sociālajos tīklos skan joki par DP jauno nosaukumu

Dienestu ir daudz, visi ir aizņemti, visi nosaukumi izķerti. Valsts nav liela, izaicinājumu ir daudz, visiem ir šauri. Domāja, domāja. Ar "nacionālo drošību" nekas neiznāk. Pie tam "drošības dienests" atgādina Federālo Drošības dienestu (drošības struktūra Krievijā — tulk. piez.). Nu, tad nomainīsim pret "valsts". Valsts drošības dienests, VDD. Skaisti? Veikli? Iespaidīgi? Nu, tad jau labi. Tā nu arī Saeima teica "tad jau labi" un apstiprināja. Jā, dažs labs tūlīt pat sāka ņirgāties un ākstīties: sak, vai tas jums neko neatgādina? Stāsta, ka pat sejas esot ne tikai līdzīgas vien — dažas sejas pat nemaz nav mainījušās. Un vispār nemokieties, nosauciet uzreiz par "komiteju", tad nebūs nekādu kļūmīgu interpretāciju. Bailes, tātad arī mīlestība pret valsti augs augumā. Smejiet vien, jokdari. Pēdējie tik un tā smejas dienesti.    

Ziņu lente
0