Igaunijā uzstādīta piemiņas plāksne SS pulkvedim

© Sputnik / Тимур Нисаметдинов / Pāriet pie mediju bankasPiemineklis igauņiem, fašistiskās Vācijas armijas karavīriem
Piemineklis igauņiem, fašistiskās Vācijas armijas karavīriem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sakalasas Igaunijas karavīru apvienības pārstāvji, kuri uzstādīja plāksni 22. jūnijā, Lielā Tēvijas kara sākuma gadskārtā, apgalvo, ka plāksne esot uzstādīta par godu Igaunijas Waffen SS divīzijas pēdējā komandiera Alfonsa Rebanes dzimšanas 110. gadadienai – viņš dzimis 1908. gada 24. jūnijā.

RĪGA, 24. jūnijs — Sputnik. Piektdien, 22. jūnijā, Tarvastu pagasta Mustla ciematā Viljandu novadā Igaunijā notika Waffen SS štandartenfīrera Alfonsa Rebanes piemiņas plāksnes atklāšanas svinīgā ceremonija. Piemiņas plāksnes uzstādīšanas iniciatori ir Sakalasas Igaunijas karavīru apvienība, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz izdevumu Uued Uudised. pēc izdevuma Uued Uudised paziņotā, kļuva

Uz piemiņas plāksnes, ko izgatavojis mākslinieks Kalevs Pehme un kas uzstādīta pie mājas, kurā Rebane dzīvojis ar savu sievu Agniju Saharovu-Soometsu pagājušā gadsimta 30. gados, rakstīts, ka tā veltīta "Igaunijas brīvības cīnītājam, Ozollapu bruņinieku krusta kavalierim". Sakalasas Igaunijas karavīru apvienības pārstāvji apgalvo, ka plāksne esot uzstādīta par godu  Igaunijas Waffen SS divīzijas pēdējā komandiera Alfonsa Rebanes dzimšanas 110. gadadienai, lai arī ceremonija notika 22. jūnijā, Lielā Tēvijas kara sākuma gadskārtā.

Komikss Hipsters Hitlers - Sputnik Latvija
Smiekli par kara traģēdiju: Igaunijā nācis klajā komikss par Hitleru

Īpašu uzmanību šai situācijai pievērš fakts, ka Rebane dzimis nevis 22., bet 24. jūnijā. Diez vai šajā gadījumā var runāt par Rebanes pielūdzēju izvēlētās dienas "nejaušo sakritību" ar 22. jūnijā Krievijā noteikto Sēru un atceres dienu sakarā ar Lielā Tēvijas kara sākuma dienu.

Paša Alfonsa Rebanes pīšļi 1999. gadā ar Igaunijas valdības finansiālo atbalstu tika pārvesti no Vācijas uz Igauniju un svinīgi pārbedīti Metsakalmistu kapsētā Tallinā. Pārbedīšanas ceremonijā piedalījās bijušais Igaunijas aizsardzības ministrs Andruss Ēvels un toreizējais Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris, parlamenta deputāts no Reformu partijas ģenerālleitnants Johaness Kerts. Sakarā ar aktīvu igauņu varas pārstāvju piedalīšanos pārbedīšanā Amerikas Ebreju kongress iesniedza Igaunijas vēstnesim ASV protesta vēstuli.    

Ziņu lente
0