Latvijas fermā reģistrēts ĀCM uzliesmojums

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийSivēni
Sivēni - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kukuļu saimniecībā Jelgavā 165 dzīvnieki saslimuši ar Āfrikas cūku mēri.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Latvijā reģistrēts šogad pirmais mājas cūku ĀCM uzliesmojums — Jelgavas novada Jaunsvirlauku pagasta Kukuļu saimniecībā, paziņoja Pārtikas un veterinārā dienesta sabiedrisko attiecību pārstāve Ilze Meistere, vēsta rus.tvnet.lv.

Tiek ziņots, ka saslimuši 165 dzīvnieki, kuri tiks likvidēti. Tāpat saimniecībā tiks veikta epidemioloģijas izmeklēšana, lai noskaidrotu inficēšanās cēloni. Saimniecība nodarbojas ar sivēnu audzēšanu un pārdošanu, tādēļ PVD pārbaudīs arī tās darījuma partnerus.

Колбасная лавка - Sputnik Latvija
ES aizliedz ievest gaļu, desu un pienu personīgai lietošanai

Trīs kilometru rādiusā no slimības perēkļa noteikta aizsardzības zona, 10 kilometru rādiusā — uzraudzības zona. Šajās teritorijās saimniecības tiks pastiprināti kontrolētas, īpaša uzmanība tiks veltīta gaļas un dzīvnieku pārvadāšanai.

Aizsardzības un uzraudzības zonās aizliegts pārvadāt cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest tās ārpus aizsardzības zonas. Bez PVD inspektora atļaujas ir aizliegts pārvadāt arī citus dzīvniekus.

Iepriekšējais mājas cūku ĀCM gadījums Latvijā tika reģistrēts pērnā gada rudenī.

Āfrikas cūku mēris (Āfrikas drudzis, Montgomerija slimība) — ļoti lipīga vīrusu slimība, ar ko slimo tikai visu sugu un vecuma grupu cūkas. Pirmo reizi tā tika reģistrēta 1903. gadā Dienvidāfrikā. Cilvēkus un citu sugu dzīvniekus slimība neapdraud, taču vietās, kur tā konstatēta, nākas iznīcināt mājas cūkas, tāpēc slimības uzliesmojumi nodara ievērojamu ekonomisko kaitējumu cūkkopjiem. Infekcijas perēkļa konstatēšanas gadījumā tiek iznīcinātas visas cūkas 20 km rādiusā no tā.     

Ziņu lente
0