Igaunijā arestēts Krievijas prāmis: jūrnieki atrodas kritiskā situācijā

© Фото ООО «ТРАНС-ЭКСИМ»Krievijas prāmi "Pēterburga"
Krievijas prāmi Pēterburga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prāmis "Pēterburga" aizturēts Igaunijas ostā parāda dēļ, kurš radis pēc remontdarbu veikšanas, kā arī ekspluatācijas izdevumu neapmaksāšanas dēļ.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Situācija ar Igaunijā aizturēto Krievijas prāmi "Pēterburga" tiks apspriesta kuģa kapteiņa Nikolaja Šaškova un Krievijas vēstnieka Igaunijā Aleksandra Petrova tikšanās laikā 12. jūnijā, vēsta Sputnik Igaunija.

Black Sea Ferry & Investments piederošais Krievijas prāmis "Pēterburga" tika arestēts Igaunijas Paļjasāres ostā, kur tas ieradies remontdarbu veikšanai, par parādiem, kuri radušies pērn stāvēšanas laikā Rīgā. Parāds sastādīja 350 tūkstošus eiro. Turklāt kuģa īpašnieks tāpat esot bijis tobrīd parādā 2 miljonus rubļu prāmja ekipāžai, kura šobrīd sastāv no 12 cilvēkiem.

Par parāda nesamaksāšanu osta atslēdza prāmi no elektroapgādes. Kādu laiku ekipāža izmantojusi kuģa degvielu, taču kad tā beidzās, tā palika uz pāris dienām bez elektrības. Vēlāk īpašnieks samaksāja daļu naudas, un elektroapgādi atjaunoja — taču uz cik ilgu laiku, nav zināms — ostā saka, ka līdz 13. jūnijam, savukārt kuģa īpašnieks apgalvo, ka līdz 15.

Sakarā ar bēdīgo situāciju prāmja ekipāža vērsusies pēc palīdzības Krievijas vēstniecībā Igaunijā. Pēc kapteiņa sacītā, 12. jūnijā Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs uzaicinājis viņu uz vēstniecību, kur viņi vēlreiz detalizēti plāno apspriest radušos situāciju.

Algu izmaksas kavējumi

Pēc tam, kad par prāmja arestu kļuva zināms diplomātiem un sabiedrībai, kuģa īpašnieks izmaksāja lielākajai komandas locekļu daļai algu par februāri, pastāstīja ekipāžas locekļi.

Kā pastāstīja matrozis Sergejs Kirillovs, aizkavēšanās ar algu izmaksām sākusies pērnā gada rudenī, kaut gan toreiz jūrniekiem tomēr vēl maksāja. 2018. gadā kuģa īpašnieks Black Sea Ferry & Investments nomainīja kompāniju, kurai jānodrošina kuģa tehniskais menedžments — par to kļuva SIA "SiLain Tehnolodži", — un situācija pasliktinājās — jūrniekiem vienkārši pārstāja maksāt. Cilvēki sāka aiziet no darba. Kas palika, izrādījās kritiskā stāvoklī.

"Pusgada laikā esmu pazaudējis visu savu ģimeni, tā sanāca. Lai viņus apglabātu, es pārdevu mašīnu, ielīdu parādos. Ar ko es atgriezīšos tagad mājās — nav skaidrs. Ja es nesaņemšu nopelnīto naudu, man vienkārši nebūs no kā dzīvot," pastāstīja Kirillovs.

Pēc vecākā palīga Aleksandra Zujeva sacītā, arī viņš jau četrus mēnešus nevar apmaksāt kredītu par mašīnu — nav ar ko. "Maijā es nosūtīju kompānijas vadībai prasību apmaksāt algas parādu, man pat neatbildēja," sašutis vecākais palīgs par vadības attieksmi pret darbiniekiem.

Pēc vecākā palīga sacītā, ekipāžas locekļu alga ir pavisam neliela, turklāt viņiem nākas maksāt burtiski par visu — pat medicīnisko komisiju pēdējā laikā viņi apmaksā vispirms no savas kabatas, un tikai ar laiku kuģa īpašnieks kompensē viņiem šos izdevumus. Jūrnieki pat nezina, vai viņiem ir apdrošināšana, kādā veidā viņiem tiek aprēķināta alga. Tikmēr štata samazināšanas dēļ, komandas locekļi strādā vaigu sviedros. Pēc viņu informācijas, šāds kuģis būtu jāapkalpo vairāk nekā 40 cilvēkiem, taču viņi parasti ir 25-27.

Maija beigās "SiLain Tehnolodži" ģenerāldirektors Andrejs Bukiņins palūdza paziņot ekipāžai informāciju par to, ka kuģa īpašnieks veiks papildus kapitalizāciju un piesaistīs papildus līdzekļus. Saskaņā ar prognozēm, tam būtu jānotiek jūnija pirmajā dekādē. Pēc tam jābūt, kā tiek solīts, dzēstiem visiem algu parādiem, savukārt prāmis tiks atgriezts ekspluatācijā.

Taču šobrīd jautājums tā arī paliek atvērts.

Maiņas ekipāžai sagatavojuši malku

Piecpadsmitajā jūnijā līdzšinējo komandu nomainīs cita ekipāža. Jūrniekus aizsūtīšot mājās, taču viņi raizējas, ka tik viņiem nenāktos braukt pie ģimenēm ar tukšām kabatām.

"Mēs aizbrauksim, taču problēma paliks, un kas gaida maiņas ekipāžu — nav zināms," atzīmēja kuģa kapteinis Nikolajs Šaškovs.

Ja kuģa īpašnieks neiemaksās naudu, Igaunijas ostā atkal varētu atslēgt elektrību, un maiņas ekipāžai nāksies gatavot uz malkas.

"Mēs jau esam sagatavojuši viņiem malku un varkali, lai viņi varētu sev pagatavot ēdienu uz klāja. Taču viņi var izrādīties antisanitāros apstākļos," pastāstīja vecākais palīgs.

Kravu pārvadājumi jūrā ir ierobežoti

Black Sea Ferry & Investments ir RŽD holdinga jūrniecības kompānija, kura veic starptautiskus kravu pārvadājumus ar dzelzceļu un prāmju satiksmi Baltijas un Melnās jūras baseinos.

Saskaņā ar Maritime Bulletin portāla datiem, prāmis "Pēterburga" uzbūvēts Vācijā 1986. gadā, tajā ietilpst 49 vagoni, 50 autotreileri un 150 tehnikas vienības, ka arī spēj pārvadāt līdz 150 pasažieriem. Kuģa kravietilpība sastāda 7 tūkstošu tonnu, ātrums — 15,8 mezgli.

Iepriekš tika ziņots, ka otrs Black Sea Ferry & Investments kompānijas prāmis — "Baltijska" — tika arestēts 9. jūnijā Krievijas Ustlugas ostā par algu parādiem, atzīmē izdevums. Šī parāda summa publicēta netiek.

Ustluga — Baltijska līnijā strādā cita prāmju operatora prāmis "Ambals".

Galveno kravu nomenklatūru dzelzceļu un prāmju līnijā Baltijska — Ustluga, kurā iesaistīti prāmji "Ambals", "Baltijska" un "Pēterburga", veido celtniecības, meža kravas un konteinerkravas no Baltijskas. No Ustlugas tiek īstenota naftas produktu, graudu, cementa un celtniecības kravu piegāde.    

Ziņu lente
0