No 1. jūlija Latvijā palielinās gāzes cena

CC0 / pixabay / Gāzes plīts
Gāzes plīts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākot ar 2018. gada 1. jūliju, Latvijas mājsaimniecībām gāzes cena palielināsies par 10-17% kubikmetrā.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Mājsaimniecību gāzes tarifi tiek palielināti, sākot ar 1. jūliju, paziņoja AS Latvijas Gāze oficiālā izdevumā Latvijas Vēstnesis, vēsta gorod.lv.

AS Latvijas Gāze meitas uzņēmums Gaso februāra beigās iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) gāzes sadales sistēmas pakalpojumu jauno tarifu projektu. Līdz šim dabasgāzes patērētājus atšķīra pēc viņu gada patēriņa. Turpmāk patērētāju diferencēšanai plānot ņemt vērā viņu patēriņa apjomu un atļauto jaudas pieslēgumu.

Gāzes ieguves uzņēmums - Sputnik Latvija
Latvija samaksās Polijai 30 miljonus eiro, lai tā "padzenātu" Gazprom gāzi

Saskaņā ar Latvijas Gāzes paziņojumu, ja mājsaimniecības gāzes patēriņa apjoms sastāda mazāk, nekā 500 kubikmetru gadā, tarifs par tās izmantošanu (ieskaitot akcīzes nodokli un PVN), sākot ar 2018. gada 1. jūliju, palielināsies gandrīz par 10% un sastādīs 0,77 eiro kubikmetrā.

Mājsaimniecībām, kuras patērē no 500 līdz 25 000 kubikmetru gāzes gadā, tarifs sastādīs 0,47 eiro kubikmetrā, jeb 0,04 eiro par kilovatstundu, tātad pieaugs gandrīz par 17%.

Kopš 2017. gada pavasara Latvijā darbojas atvērtais gāzes tirgus. Juridiskajām personām līdz pērnā gada 15. jūnijam bija jāizvēlas dabasgāzes piegādātājs un jānoslēdz ar viņu līgums. Ja šāds līgums netika noslēgts, tad līdz 2017. gada 1. jūlijam juridiskās personas saņēma dabasgāzi no spēkā esošā piegādātāja atbilstoši spēkā esošajiem diferencētajiem gala tarifiem, savukārt pēc 1. jūlija — saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) noteikto cenu pēdējās garantētās piegādes ietvaros plus 40%.

Mājsaimniecībām nav obligāti jāizvēlas jaunais piegādātājs vai jāpērk dabasgāze pa tirgus cenu. Ja mājsaimniecības turpina pirkt gāzi no esošā piegādātāja, viņi kā saistītie patērētāji saņems to atbilstoši SPRK noteiktajai cenai.    

Ziņu lente
0