Kāpēc aizdedzies Ādažu poligons

© pixabayПожар
Пожар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas kļuva par ugunsgrēka iemeslu, kurš pārtrauca starptautiskās mācības Ādažu poligonā, – tehniskas kļūdas vai karstie laikapstākļi?

RĪGA, 11. jūnijs – Sputnik. Ādažu poligonā, kur norisinās starptautiskās militārās mācības Swift Response, notika ugunsgrēks. Uzliesmojuma iemesli pagaidām nav zināmi, ugunsgrēka platība tiek noskaidrota, vēsta Lsm.lv.

Aizsardzības ministrijas pārstāve Sandra Brāle pastāstīja, ka šobrīd liesmu dzēšanas darbos iesaistījies Valsts mežu dienests, VUGD ugunsdzēsēji, Nacionālo bruņoto speķu helikopters un karavīri.

Tāpat tiek atzīmēts, ugunsgrēks nav noticis dabas lieguma teritorijā, taču cietušo zemesgabalu var raksturot kā "apsargājamu vietu", kura radusies armijas darbības rezultātā. Pirms dažiem gadiem tur tika veikta kontrolēta kūlas dedzināšana.

Ugunsgrēks platformā

Interesanti, ka sestdien, 9. jūnijā, militāro manevru laikā Ādažu poligonā tika veikta ASV militārpersonu desanta piezemēšanās, kā arī tika nomestas platformas ar ekipējumu, viena no kurām uzliesmoja, ziņoja Grani.lv.

Солдаты НАТО - Sputnik Latvija
Paaugstinātas gatavības NATO: audzē spēkus un lien naudas maciņos

Mācību laikā tika paredzēta vairāk nekā 500 ASV 82. gaisa desanta divīzijas karavīru piezemēšanās no astoņām militārajām transporta lidmašīnām "Globemaster III" C-17. Amerikāņu desantnieki piektdien, 8. jūnijā, izlidoja ar desmit lidmašīnām no bāzes, kura atrodas Ziemeļkarolīnas štatā, ASV, un pēc nepārtraukta pārlidojuma ieradās Latvijā un Lietuvā.

Mācību mērķis bija parādīt NATO sabiedroto iespējas pēc iespējas ātrāk atlidot uz Latviju un sniegt militāro palīdzību nepieciešamības gadījumā.

Taču notika ārkārtas gadījums, un mācības nācās steidzamā kārtā pārtraukt, vēl pirms visu izpletņlēcēju lēkšanas, jo desanta laikā uzliesmoja viens no transportlīdzekļiem desanta platformā. Mašīna pēc nolaišanās sāka dūmot, un pēc tam to pārņēma liesmas. Neviens necieta, taču operācija tika pārtraukta drošības apsvērumu dēļ. Šo informāciju apstiprināja Latvijas Aizsardzības ministrijā.

Ugunsgrēka iemesli pagaidām nav zināmi. Tiek ziņots, ka uz aizdegušās platformas atradušies divi Humvee automobiļi.

Starptautiskās mācības Swift Response 2018 tiek rīkotas Eiropā ar ASV militārā desanta dalību. Šogad manevru veikšana ieplānota no 7. līdz 15. jūnijam, tajos ir iesaistīti apmēram 2 300 dalībnieku no septiņām NATO valstīm un alianses partnervalstīm. Mācības uzņem Latvija, Lietuva un Polija.

Par to, ka uz Latviju dodas Igaunijas, kā arī Lielbritānijas un Dānijas militārpersonu kolonnas, kuras ietilpst NATO starptautiskā bataljona sastāvā, tika ziņots jau aprīlī.

Baltijas valstis un NATO

НЛО - Sputnik Latvija
NLO vai NATO: neparastie apļi debesīs pārsteidz Latvijas iedzīvotājus

Pēdējos gados NATO, aizbildinoties ar izdomātu Krievijas "agresiju" būtiski paplašinājusi militāro klātbūtni pie KF robežām. Pēc Baltijas valstu un Polijas lūguma šajās valstīs dislocēti četri starptautiskie bataljoni – vairāk nekā četri tūkstoši kareivju, izvietots liels skaits militārās tehnikas.

Maskava jau vairākkārt ir norādījusi, ka nevēlas vairot spriedzi ar NATO — ne Baltijas reģionā, ne citviet, un uzsvērusi: Krievija neuzbruks nevienai NATO valstij. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzskata, ka NATO par to ir ļoti labi informēta, taču vienkārši izmanto ieganstu, lai savilktu vēl lielāku skaitu tehnikas un bataljonu Krievijas robežu tuvumā. Krievijas aizsardzības ministrs, armijas ģenerālis Sergejs Šoigu uzsvēra, ka Krievija uzturēs savus bruņotos spēkus līmenī, kas garantē valsts un tās sabiedroto militāro drošību.

Ziņu lente
0