Politika

G7 līderi sastrīdējušies samita priekšvakarā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе
Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas nodedzinājis Balto namu, no kā gatavo cīsiņus, vai Terēza Meja līdzinās skolotājai un vai kāds vispār sarunāsies ar ASV prezidentu Donaldu Trampu G7 samitā Kvebekā.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. G7 samits Kvebekā vēl nav paspējis ne sākties, bet "Lielā septītnieka" valstu līderi jau "apmainās laipnībām".

Kas nodedzinājis Balto namu?

Vispirms ASV prezidents Donalds Tramps vērsa kritiku pret Francijas valsts vadītāju Emanuelu Makronu un Kanādas premjeru Džastinu Trudo par tirdzniecības barjeru veidošanu tikai dienu pirms tikšanās ar abiem politiķiem G7 samitā.

"Lūdzu, paziņojiet premjerministram Trudo un prezidentam Makronam, ka viņi iekasē no ASV milzīgas nodevas un rada nemonetārus šķēršļus. ES tirdzniecības proficīts ar ASV – 151 miljards dolāru (gadā – red.), bet Kanāda neielaiž mūsu fermerus un pārējos. Gaidu tikšanos ar viņiem rīt," – uzrakstīja Tramps.

"Premjerministrs Trudo ir tik sašutis, piemin ASV un Kanādas ilggadējos sakarus un tā tālāk… taču viņš nepiemin faktu, ka viņi no mums iekasē (importa nodevu) 300% piena produktiem, ar to kaitē mūsu fermeriem un nogalina mūsu lauksaimniecību!" – piebilda Tramps.

Iepriekš ASV, pamatojoties ar nacionālās drošības apsvērumiem, ieviesa nodevas tērauda un alumīnija importam 25% un 10% apmērā. ES, atbildot uz šo soli, nolēma rīkoties trijos virzienos: vērsties PTO, noteikt nodevas vairāku preču importam no ASV un, iespējams, veikt aizsardzības pasākumus tērauda tirgū.

Jāpiebilst, ka telekanāls CNN ziņoja par interesantu Trampa un Trudo tālruņa sarunas niansi. Saruna bija veltīta jaunajām nodevām, un Tramps pārmetis kanādiešiem, ka viņi savulaik nodedzinājuši Balto namu. Taču, atzīmē telekanāls, 1812.-1825. gg. Lielbritānijas un Amerikas kara gaitā, par kuru ir runa, ASV prezidenta rezidenci nodedzināja britu karavīri, un tāda valsts, kā Kanāda, tolaik pat nepastāvēja – tā tika nodibināta tikai 55 gadus vēlāk.

Negaršīgs cīsiņš

Ceturtdien Emanuels Makrons preses konferencē ar Džastinu Trudo paziņoja, ka komerciāls karš ar ASV nav pieļaujams, — tā rezultātā cietīs arī amerikāņu kompānija, un solīja vēlreiz apspriest ar Trampu nodevu jautājumu. Pie tam viņš ieteica reaģēt uz ASV lēmumiem. "Mums ir jāaizsargā mūsu industrija, mūsu strādnieki, mūsu ekonomika. To viņi no mums gaida," – teica Francijas prezidents.

31. maijā tālruņa saruna notika arī Makrona un Trampa starpā. Tās nianses nav zināmas, taču kopīgajā preses konferencē ar Izraēlas premjeru Benjaminu Netanjahu, atbildot uz CNN žurnālista jautājumu, Makrons citēja kancleru Oto Bismarku.

"Es nekad neatklāju, kas noticis aiz slēgtām durvīm, jo, kā teica Bismarks, ja atklāt cilvēkiem cīsiņu recepti, neesmu pārliecināts, vai viņi tos vēl ēdīs," — atzīmēja Francijas prezidents.

Acīmredzot, "cīsiņš", ko pieminēja Makrons, izrādījās pavisam negaršīgs: aizvakar viņš piedraudēja, ka G7 dalībnieki Kanādā parakstīs noslēguma dokumentu bez Donalda Trampa.

"Iespējams, ASV prezidents neiebilst pret izolāciju, taču arī mums nav iebildumu parakstīt vienošanos sešu valstu starpā," – uzrakstīja Makrons savā lapā Twitter.

Kā skolotāja

Tāpat kļuvis zināms, ka "Lielā septītnieka" samitā Kvebekā nav paredzētas Trampa pārrunas ar Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju, jo Trampam viņa nepatīkot, vēstīja avīze Telegraph.

Informācijas avoti no ASV prezidenta loka pastāstīja, ka Trampu nogurdinājis Mejas "skolotājas" tonis. "Negribu aizvainot, taču viņa uzvedas gandrīz kā skolotāja, nedomāju, ka kādam ar viņu izveidojušās labas attiecības," – teica izdevuma sarunbiedrs, kurš bijis klāt abu valstu līderu sarunās.

Avīze raksta, ka Trampu sadusmojusi Mejas pieeja viņu telefona sarunas laikā, kad kopīgas apspriedes vietā viņa nekavējoties iedziļinājusies politiskās detaļās. Cits avots pastāstīja, ka Trampu pat aizkaitinājuši britu premjeres biežie lūgumi, kuri atgādinot vēlmi gūt labumu no sakariem ar ASV.

"Klusēt vairs nedrīkst"

Visbeidzot, arī Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss paziņoja, ka Vācija vairs nevarot klusēt par domstarpībām ar ASV.

Irāna karogs - Sputnik Latvija
Politika
Kodolpašnāvība: ASV iznīcina darījumu ar Irānu un nostāda Eiropu izvēles priekšā

"Mēs esam pieraduši, ka varam paļauties uz pašreizējiem līgumiem. Tas ir mainījies pašos pamatos," – viņš teica intervijā avīzei Suddeutsche Zeitung.

Māss piebilda, ka "aiz Eiropas robežām ASV joprojām ir mūsu tuvākais partneris", taču "pastāv domstarpības, par ko mēs vairs nevaram klusēt". Viņš norādīja, ka Vašingtonas izstāšanās no klimata vienošanās un līguma ar Irānu kodolprogrammas jautājumā, kā arī nodevu ieviešana ir vienpusēji lēmumi, kuri kaitē Eiropai. Tramps "apzināti dara to, kas negatīvi iespaidos Eiropu", uzskata Māss.

Intervijā viņš kritizēja ASV prezidentu arī par to, ka viņš politikā pieturas pie kursa, kas nostāda ASV pār visām pārējām valstīm.

"Tas viss nepadarīs pasauli labāku, drošāku vai mierīgāku," – piebilda ministrs.

Ziņu lente
0