Ievu tīklkode uzbrukusi Tallinai

© Sputnik / Марина Павленко Паутина на деревьях
Паутина на деревьях - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ievu tīklkode aktīvi uzbrūk ne tikai Rīgā vien

RĪGA, 1. jūnijs — Sputnik. Tallinas iedzīvotāji ar šausmām vēro tūkstošiem kāpuru, kuri ietinuši kokus un krūmus biezā tīmeklī, vēsta Sputnik Igaunija.

Самшитовый лес в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Eksperte pastāstīja, kad Rīgā atgriezīsies ievu tīklkode

Tallinas rajona Lasnamē vadītāja Marija Jufereva savā lapā Facebook lūdza šī rajona iedzīvotājus fotografēt vietas, kur manīti kaitēkļi.

"No pārvaldes nosūtījām vēstuli Apkārtējās vides departamentam ar jautājumiem par to, kas vainīgs un ko darīt. Komentāros varat atstāt tīmekļu fotogrāfiju, norādot vietu, lai izprastu šo šausmu mērogu," – viņa paziņoja.

Lasnamē iedzīvotāji atsaucās uz viņas līgumu. Komentāros apmeklētāji demonstrē biedējošas fotogrāfijas ar tīmeklī ietītiem kokiem un krūmiem. Izskanēja viedoklis, ka kāpuru aktivitāte saistīta ar neparasti silto laiku maijā Igaunijā.

Nav bīstami, taču pretīgi

Šo viedokli intervijā Sputnik Igaunija apstiprināja arī entomologs, bioloģijas zinātņu kandidāts Dmitrijs Musoļins. Viņš norādīja, ka ne par kādu anomāliju nav ne runas – ievu tīklkodes uzbrukumi vērojami reizi 3-5 gados. Pašreiz kaitēkļi aktīvi uzbrūk, pateicoties mīkstajai ziemai un ļoti siltajam pavasarim.

© Sputnik / Иво ВаресTīmeklī ietītie koki
Паутина на стволах деревьев - Sputnik Latvija
Tīmeklī ietītie koki

"Šie kāpuri var visai ātri apēst ievas lapotni un pārtikas trūkuma apstākļos pāriet uz tuvējiem augiem vai pat priekšmetiem. Viņi auž tīmekli, ar kura palīdzību var nolaisties zemē vai ar vēju pārlidot no viena koka uz otru," – pastāstīja Musoļins.

"Šie kāpuri nenodara nekādu kaitējumu ne cilvēkam, ne dzīvniekiem," – apgalvoja eksperts.

Viņš piebilda, ka kāpuru uzbrukums neapdraud arī kokus – ja kaitēkļi uzbrukuši ievai sezonas sākumā, tā var atkārtoti salapot jau tajā pašā sezonā un vasaras gaitā atgūties. Pie tam eksperts atzina, ka ievu tīklkode bojā apdzīvoto vietu ainavu.

"Šīs sugas īpatnība ir tāda: kad viņi beiguši baroties, viņi sāk būvēt lielas ligzdas, kurās sapulcējas simtiem, pat tūkstošiem šo kāpuru un auž savas kūniņas. Šīs ligzdas var vienkārši novākt mehāniski. Visbiežāk tās sasniedz trīslitru burkas apjomu. Arī tīmekli var noņemt, ja tas neizskatās estētiski," – atzīmēja Musoļins.

Pārpildīts viss

Ievu tīklkodes uzbrukušas arī Sanktpēterburgai – par to citu starpā vēsta arī telekanāls "Rossija 24". tas ziņo, ka ievu tīklkodes uzbrukums skāris vairākus pilsētas rajonus. Speciālisti šos uzbrukumus skaidro ar laikapstākļiem – kāpuru aktivitāti veicina silts laiks bez lietus.

Līdzīga aina vērojama arī Minskā, vēsta Sputnik Baltkrievija. Kāpuri iznīcinājuši veselu dekoratīvo krūmāju Simona Bolivāra skvērā. Galu galā krūmājs tika apstrādāts ar attiecīgām vielām, un kaitēkļi gājuši bojā.

Tīmekļa ietītie koki parādās visā Eiropā. Piemēram, šī fotogrāfija uzņemta Hamburgā.

 

Bet šī biedējošā aina redzama Nīderlandē.

 

Также об укутанных паутиной деревьях рассказывала британская Daily Mail.

Ziņu lente
0