Lietuva atļāvusi NATO karavīriem desantēties jebkurā vietā valsts teritorijā

© Foto : kam.ltASV gaisa desants Lietuvā. Foto no arhīva
ASV gaisa desants Lietuvā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alianses spēki tagad varēs nokļūt Lietuvā ne tikai caur robežsardzes punktiem, bet arī izsēsties no gaisa vai jūras.

RĪGA, 30. maijs — Sputnik. NATO karavīri militāro mācību un citu pasākumu laikā varēs brīvi nokļūt Lietuvā ne tikai caur robežsardzes punktiem, bet arī desantēties jebkurā vietā valsts teritorijā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Aizsardzības ministrijas preses dienestu.

Lietuvas valdība pieņēmusi normatīvo aktu grozījumus par valsts robežas šķērsošanas kārtību, kuri ļauj iekšlietu ministram pēc aizsardzības ministra lūguma noteikt citas valsts robežas šķērsošanas vietas līdztekus ierastajiem caurlaides punktiem.

Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Baltijas valstis pārvērtušās par piefrontes zonu

Aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis paziņoja, ka tas veikts militārās mobilitātes uzlabošanas mērķiem.

"Spēja vienmērīgi, ātri un efektīvi pārvietot spēkus un tehniku no viena alianses reģiona uz citu un pat aiz tā robežam ir nepieciešama, lai operatīvi reaģētu krīzes situācijās," — skaidroja Karoblis.

Viņš norādīja, ka desantēšanās no gaisa vai jūras ir viens no efektīvākajiem aizsardzības līdzekļiem un palīdz ārkārtīgi ātri organizēt pretošanos ienaidniekam.

Līdz šim karavīru pārejai pāri Lietuvas valsts robežai tika izmantoti tikai ceļi, gaisa vai jūras ostas.

Ja nav pasludināts karastāvoklis, taču Lietuvas teritorijā steidzami nepieciešami sabiedroto spēki, karavīriem no valstīm, kas neietilpst Šengenas zonā, nebija iespējas ātri nokļūt republikā.

Ministru kabinets pieņēmis grozījumus pirms mācībām Saber Strike 2018, kas notiks Lietuvā no 3. līdz 15. jūnijam. To scenārijā paredzēta sabiedroto spēku desantēšanās un izsēšanās Lietuvas teritorijā.    

Ziņu lente
0