Krievijas vēstniecība pieprasa Lielbritānijai atvainoties par "Skripaļu"

© REUTERS/Peter NichollsПарамедик неподалеку от места в Солсбери, где были найдены Сергей Скрипаль и его дочь Юлия
Парамедик неподалеку от места в Солсбери, где были найдены Сергей Скрипаль и его дочь Юлия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstniecībā Londonā uzskata, ka Lielbritānijai pienācis laiks atvainoties par nepamatotām apsūdzībām pret Maskavu sakarā ar "Skripaļa lietu".

RĪGA, 26. maijs – Sputnik. Pēc Krievijas vēstniecība preses sekretāra Londonā sacītā, Lielbritānijai ir jāatvainojas par nepamatotām apsūdzībām sakarā ar incidentu Solsberijā, vēsta RIA Novosti.

Юлия Скрипаль - Sputnik Latvija
Jūlijas Skripaļas paziņojums radījis jautājumus Krievijā

Vēstniecības pārstāvis atgādināja, ka pagājuši gandrīz trīs mēneši kopš brīža, kad britu varas iestādes izvirzīja nopietnas apsūdzības pret Krieviju, taču nekādi pierādījumi līdz šim nav sniegti.

Jau 1. maijā Lielbritānijas premjerministra padomnieks nacionālās drošības jautājumos Marks Sedvils paziņoja, ka "Skripaļa lietā" izmeklēšanai nav aizdomās turamo. Kaut gan iepriekš britu medijos tika ziņots, ka aizdomās turamais ir. Un tas esot kāds 54 gadus vecs bijušais FDD aģents, kurš strādājis ar pseidonīmu Gordons.

Neskatoties uz to, Krievijas vēstniecības pārstāvis Londonā atgādināja, ka no oficiālajiem paziņojumiem un paziņojumiem medijos visiem zināms, ka britu klasificētā saindēšanas viela A-234 tika ražota desmitos rietumu valstīs.

"Pati dzīve rāda, ka britu apsūdzībām nav pamatu, tikai kaut kādi izlūkošanas dati, kurus nav iespējams pārbaudīt," — uzsvēra diplomāts.

Viņš aicināja Londonu atbildēt uz visiem Maskavas uzdotajiem jautājumiem, uzsākt sadarbošanos ar Krievijas tiesībsargājošajām iestādēm, kā arī pārtraukt izolēt Solsberijā cietušos.

"Skripaļu lieta"

Marta sākumā bijušo GIP pulkvedi Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju atrada bezsamaņā Solsberijā. Lielbritānijā apgalvo, ka viņus saindējuši ar vielu, kura esot izstrādāta padomju programmas "Novičok" ietvaros, savukārt ar incidentu ir saistīta Maskava.

Председатель Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко - Sputnik Latvija
Intervija
Valentīna Matvijenko: kontrsankcijas ir kā bumerangs — iedarbīgas un manāmas

Krievija to kategoriski noliedz un sauc apsūdzības par "nepamatotu provokāciju". ĀM vairākkārt aicinājusi veikt savstarpēju notikuma izmeklēšanu, taču Apvienotās Karalistes varas iestādes atbildēja ar atteikumu.

Vielas ekspertīzi, ar kuru tika saindēti Skripaļi, veica Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas (ĶIAO) speciālisti. Krievija iepazinusies ar ziņojumu. Pēc Krievijas ĀM Sergeja Lavrova sacītā, tajā ĶIAO sniegusi ķīmiskās vielas sastāvu, konkrēta saindēšanas aģenta nosaukuma tajā nav.

Turklāt intervijā Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoram Dmitrijam Kiseļovam Krievijas ārlietu ministrs pastāstīja, ka "Skripaļa lietā" pastāv daudz pretrunu, un jo vairāk Lielbritānija cenšas šīs pretrunas skaidrot, jo vairāk parādās jautājumu.

Ziņu lente
0