"Gazprom" atteicies par "pa lēto" pārdot Latvijai tā GTS operatora akcijas

© Sputnik / Людмила ПрибыльскаяПодземное газовое хранилище в Инчукалнсе
Подземное газовое хранилище в Инчукалнсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas "Gazprom" joprojām saglabā ievērojamu ietekmi Latvijas dabasgāzes tirgū.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Latvija nevar vienoties ar Krievijas koncernu "Gazprom" par valsts iespējām iegādāties koncernam piederošās gāzes transporta sistēmas operatora Conexus Baltic Grid akcijas. Problēmu sagādā cena, pastāstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens pārraidē Krustpunktā Latvijas radio.

"Gazprom" vēl joprojām ir Latvijas kompānijas akcionārs bez balsstiesībām, taču ar iespējām saņemt dividendes.

Gāzes ieguves uzņēmums - Sputnik Latvija
Latvija samaksās Polijai 30 miljonus eiro, lai tā "padzenātu" Gazprom gāzi

Ašeradens informēja, ka pārrunas ar "Gazprom" par Conexus akciju pārdošanu turpinās.

Politiķis piebilda, ka puses nevar vienoties par noteikumiem, ar kādiem valsts varētu izpirkt akcijas.

2016. gadā pieņemti Enerģētikas likuma grozījumi paredz, ka vertikāli integrētais gāzes uzņēmums "Latvijas gāze" ir jāsadala funkcionāli saistītās, taču pēc īpašumtiesībām sadalītās daļās. No uzņēmuma tika atdalīti divi meitasuzņēmumi — Conexus Baltic Grid un Gaso.

Conexus Baltic Grid ir dabasgāzes transportēšanas un glabāšanas uzņēmums, kas saņēma maģistrālos gāzesvadus un Inčukalna pazemes gāzes glabātavu. Gaso — sadales pakalpojumu operators.

Enerģētikas likums nosaka, ka līdz 2018. gada sākumam Conexus Baltic Grid ir jāpārdod, lai tās akcionāri nebūtu saistīti ar LG īpašniekiem. Šī prasība neattiecas uz finanšu investoru Marguerite Fund, kam pieder 29,06% akciju.

2017. gada nogalē AS "Augstsprieguma tīkls" izpirka divas Conexus Baltic Grid akciju paketes — 18,31% akciju, kas piederēja vācu akcionāram Uniper Ruhrgas International GmbH (Uniper) un 16,05% akciju, kas piederēja Itera Latvija. Abu no Itera Latvija un Uniper izpirkto akciju pakešu cena sastādīja 57,394 miljonus eiro. Patlaban AST pieder 34,36% akciju.

Eiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes - Sputnik Latvija
Infografika
Eiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes

Vēl 34,1% Conexus Baltic Grid akciju pieder Krievijas koncernam "Gazprom", kurš tās līdz šim nav pārdevis, lai arī holding pārstāvji jau 20. decembrī izstājušies no Conexus Baltic Grid padomes.

Iepriekš avīze "Kommersant" rakstīja, ka "Gazprom" ir gatava pārdot savu Conexus Baltic Grid akciju paketi, taču gaida labu piedāvājumu. Latvijas likums par gāzes tirgus liberalizāciju paredz valsts pirmtiesības gāzes transporta un gāzes sadales uzņēmumu akciju un aktīvu izpirkšanai, taču valsts piedāvātā cena "Gazprom" neapmierina.

Pie tam izdevums vēsta, ka Krievijas holdings saņēmis arī citus piedāvājumus. Uz akciju paketi pretendēja uzņēmējs Indreks Rahumā, kurš bija gatavs samaksāt 130 miljonus eiro, un starptautiskais treideris Vitol, kurš piedāvāja 75 miljonus. Tāpat informācijas avots pastāstījis "Kommersant", ka cits pircējs par daļām "Latvijas Gāze" un "Conexus" tirgus cenu ar 20% prēmiju – aptuveni 200 miljonus eiro, taču arī uz šo piedāvājumu monopolists nav atbildējis.

Ziņu lente
0