Rīgu iekarojuši kāpuru pulki: rīdzinieki pūlas cīnīties ar ložņājošajām radībām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas iedzīvotāji ceļ trauksmi: pilsētai uzbrukuši kāpuru bari, kuri ietinuši kokus biezā tīklā.

RĪGA, 23. maijs — Sputnik. Satraukto Rīgas iedzīvotāju pirmie trauksmes signāli tika saņemti jau pirms nedēļas. Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) informēja, ka saņem daudz satrauktus zvanus un elektroniskās vēstules no rīdziniekiem ar fotogrāfijām, kuros redzami kāpuru pārņemti koki.

Spriežot pēc visa, kaitēkļu aktīvu izplatīšanos veicina saulainais un siltais laiks, kas šajās dienās iestājies galvaspilsētā. Vēsā un lietainā laikā kāpuri iet bojā, informēja dienests.

Iedzīvotāji interesējas par iespējām atbrīvoties no šī "mēra", kas pārvērš kokus dekorācijās no šausmu filmas, vaicā, vai šie kāpuri nenes epidēmiju visiem pārējiem zaļajiem apstādījumiem.

Šķiet, patlaban kāpuru uzbrukums pārņēmis jau gandrīz visu pilsētu: briesmīgie tīkli vērojami kokos Imantā Zolitūdē, Iļģuciemā un Ķengaragā.

Taču VAAD nekādas grūtības nesaskata. No viņu skaidrojuma izriet, ka tās ir ievu tīklkodes – parasts kaitēklis, kas "cikliski savairojas masveidā, atsevišķiem ievu kokiem nograužot lapas pilnībā un ar tīmekļiem satīklojot visu koku". Citu sugu kokiem tas nekaitē. Vizuāli koki izskatās ļoti nepievilcīgi, taču pašam kokam tas postu nenodara, un nākamgad to atkal klās zaļas lapas.

© facebook / КенгарагсPublikācija Facebook
Пост в паблике Кенгарагс - Sputnik Latvija
Publikācija Facebook

Augu aizstāvji brīdina dārzkopjus par to, ka nekādā gadījumā nevajag apkarot kaitēkļus ar ķīmiskiem līdzekļiem. Tas ir aizliegts un pat sodāms gadījumā, ja izmantots nereģistrēts preparāts, kas, piemēram, ražots Krievijā.

Tāpēc speciālisti iesaka ierobežot kaitēkļu izplatību, savācot un iznīcinot kāpurus. "Kad satīklots jau viss koks, palīgos var ņemt grābekli, ar kura palīdzību tīmekļus no koka kopā ar kāpuriem novāc un iznīcina," – norādīja VAAD.

Grābekļi un Coca-Cola

Nonācis jau tiktāl, ka kāpuri sākuši uzbrukt ne tikai kokiem, bet arī dzīvojamajām mājām. Uz speciālistu ierosinājumu vākt kāpurus ar rokām vai grābekli rīdzinieki atsaucās skeptiski. Turklāt iedzīvotāji raksta, ka ievu tīklkodēm iepatikušies arī citi koki – šie radījumi ķērušies pie bērziem, jasmīna un citiem augiem.

"Bail pat domāt, kas mūs gaida nākamgad, ja šis te viss iekūņosies, izšķilsies un dos pēcnācējus. Viņi laikam apēdīs visus kokus, un, iespējams, arī baložus un kaķus. Viena ieva aug tieši pie mana balkona un ar zariem skar sienas. Agrāk tas mani priecēja, ziedoši zari tieši uz balkona. Bet tagad man katru dienu nākas visur vākt kopā to kāpuru kamolus – viņi migrē pa mājas sienu un aizņem visus brīvos stūrus.

Vai patiešām ir tā – grābeklis vai apokalipse?" – vaicā Imantas iedzīvotāja.

Rīdzinieki sociālajos tīklos aktīvi stāsta par tautas metodēm kaitēkļu apkarošanai. Piemēram, populārs ir padoms apstrādāt inficētos kokus ar dzērienu Coca-Cola.

Pavisam izmisuši iedzīvotāji, neskatoties uz VAAD aizliegumu, stāsta par vietām, kur var paslepus iegādāties Krievijā ražoto līdzekli "Iskra", kas, iespējams, ir vienīgais palīgs pret rāpojošo nelaimi.

Ziņu lente
0