"Ļoti veco" valstu ekonomika: gaidāmas pārmaiņas uz slikto pusi

© Sputnik / Надежда Кульбине / Pāriet pie mediju bankasViļņas vecpilsētas iela
Viļņas vecpilsētas iela - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau līdz 2020. gadam trīskārt palielināsies "ļoti veco" valstu skaits, kurās iedzīvotāju skaits vecumā no 65 gadiem sasniegs vairāk nekā 20% no valstī dzīvojošo kopskaita.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Planētas iedzīvotāji strauji noveco, un tas ietekmēs daudzu valstu ekonomiku. To starpā ir arī Latvija un Lietuva, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz izdevumu "Kommersant".

Saskaņā ar aģentūras Moody's pētījumu, kurā izvērtēta demogrāfiskā situācija 137 valstīs, iedzīvotāju novecošanas tendence saglabāsies tuvākajos gadu desmitos. Jau līdz 2020. gadam būtiski palielināsies "ļoti veco" valstu skaits, kurās iedzīvotāju skaits vecumā no 65 gadiem sasniegs vairāk nekā 20% no valstī dzīvojošo kopskaita. Patlaban par "ļoti vecām" tiek uzskatītas sešas valstis, un tuvāko divu gadu laikā to skaits pieaugs līdz deviņpadsmit.  Moody's aplēsa, ka 2030. gadā šo valstu skaits sasniegs 42 valstis.

Cienījama vecuma vīrietis - Sputnik Latvija
Gulbenes novads pārvēršas par "pensionāru zemi"

Vissmagāk klāsies Centrālās un Austrumeiropas valstīm — līdz 2030. gadam cienījama vecuma cilvēku skaits pieaugs līdz 18% (patlaban — 13%). Pirmkārt, runa ir par Lietuvu un Latviju. Darbspējīgo iedzīvotāju skaits šajās Baltijas valstīs no 2015. gada līdz 2030. gadam samazināsies par 15,8% un 17,6% atbilstoši. Tamlīdzīga tendence var kļūt par pārmērīgi smagu nastu šo valstu ekonomikai, ziņo "Kommersant".

Iedzīvotāju "novecošana" draud ar darba resursu samazināšanos, tātad saruks arī ietaupījumu un investīciju apjomi. Šādu procesu ietekmē pasaules ekonomikas izaugsme ik gadus palēlināsies par 0,9%.

Tādi ekonomikas flagmaņi, kā Vācija, ASV vai Japāna jau sen iekļauti "ļoti veco" valstu kategorijā un līdz šim vietējā darbaspēka trūkumu kompensēja uz migrantu rēķina. Taču nākotnē, pēc Moody's aprēķiniem, tas vairs nelīdzēs, tostarp arī ES un ASV migrācijas politikas dēļ, kas īpaši saasinājusies pēdējos gados.

Šo iemeslu dēļ daudzu valstu valdībām nāktos pārdomāt, kā pārveidot ekonomiku, lai tā neciestu darbaspēka samazināšanās dēļ, atzīmēja aģentūras analītiķi.    

Ziņu lente
0