NATO mācībās Igaunijā atrastas desmitiem mīnu

© Foto : twitter / NBS‏@Latvijas_armijaNATO mācībās Open Spirit 2017
NATO mācībās Open Spirit 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielāko daļu mīnu uzstādījuši Krievijas impērijas un Padomju Savienības jūrnieki abu pasaules karu gados.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. NATO pretmīnu mācību Open Spirit pirmajās dienās atrasti aptuveni 30 spridzekļi, daži no tiem ir bojāti, informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Igaunijas Aizsardzības spēku galveno štābu.

"Lai atrastu pēc pasaules kariem atlikušos spridzekļus, mēs sadarbībā ar ekspertiem un vēsturniekiem konstatējām meklējumu zonas pretmīnu operācijas ietvaros," — pastāstīja JKS komandieris, kapteiņleitnants Pēters Ivasks.

Jūras dzīlēs netālu no Tallinas atrasti desmitiem spridzekļu, pārsvarā — Pirmā un Otrā pasaules kara laiku iekārtas, kas ražotas Krievijas impērijā un Padomju Savienībā. To starpā ir enkurmīnas M-06 un M-12, kas sver pustonnu. Atrastas arī pretzemūdeņu raķetes RBU, dziļūdens mīna UDM un aviācijas bumba SAB-250.

Ziņojumā iekļauta kara vēsturnieka Uves Vičerta sniegtā informācija par to, ka "krievi abu pasaules karu laikā uzstādījuši Tallinas apkaimē vairāk nekā 8000 zemūdens mīnu, lai traucētu vācu spēku pārvietošanos Sanktpēterburgas virzienā.

Mācības Open Spirit notiek ik gadus kopš 1995. gada Igaunijas, Latvijas un Lietuvas krastu tuvumā. Šogad mācības Igaunijas kara jūrnieku vadībā notiek Tallinas apkaimē un pie Hījumā, Sāremā un Muhu salām. Meklējumu operācijās piedalās aptuveni 20 NATO dalībvalstu kuģi, kā arī atmīnēšanas speciālisti no Zviedrijas.

Pēdējo gadu laikā Igaunijas teritoriālajos ūdeņos atrasti un likvidēti vairāk nekā 1200 spridzekļi.    

Ziņu lente
0