Cerību uz izaugsmi nav: Ventspils osta joprojām zaudē kravas

© Sputnik / Sergey MelkonovНефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту
Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laika posmā no janvāra līdz aprīlim Ventspils ostā pārkrauti 6 miljoni 878 tūkstoši tonnu kravu – par 27% mazāk nekā šajā periodā pērn.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Kravu apgrozījums Ventspils ostā šī gada četru mēnešu laikā ir krities par 27% salīdzinājumā ar šo periodu aizvadītajā gadā, vēsta PortNews.

Konteinera pārkraušana - Sputnik Latvija
Maskava devusi priekšroku Helsinkiem un Kaļiņingradai, nevis Rīgai un Ventspilij

Ostas administrācijas rīcībā esošā informācija liecina, ka laika posmā no 2018. gada janvāra līdz aprīlim ostā kopumā pārkrauti 6 878 000 tonnu kravas. Aprīlī ostas kravu apgrozījums bija 1 965 000 tonnas.

Lejamkravu pārkraušanas apjoms samazinājies par 21% — līdz 3 milj. 988 tūkst. tonnām, sauso kravu apjoms krities par 45% — līdz 1 milj. 985 tūkst. tonnām, vispārējo kravu apjoms pieaudzis par 11% un sasniedzis 905 tūkst. tonnu.

Konteineru apgrozījums norādītajā periodā sastādījis 1 558 TEUs (šajā periodā aizvadītajā gadā konteineri netika pārkrauti). Pasažieru skaits – 61 269 cilvēki (+7%). Atskaites periodā ostā ienākušo kuģu skaits samazinājies par 3% — līdz 511 kuģiem.

Saskaņā ar pirmā ceturkšņa rezultātiem kravu apgrozījums krities par 31%.

Ventspils osta atrodas Ventas upes ietekas apkaimē. Tā nodrošināta ar naftas, naftas produktu, šķidro ķimikāliju, minerālmēslu, metāla, kokapstrādes un zivjrūpniecības produkcijas, Ro-Ro konteineru un treileru iekraušanai un izkraušanai paredzētiem termināļiem. Ostas kravu apgrozījums 2017. gadā sastādīja 20 miljonus tonnu.

Liepājas osta - Sputnik Latvija
Liepājas osta gatava ķerties klāt Krievijas kravām, no kurām atteikušies citi

Baltijas valstu tranzīta sektors zaudēja ievērojamu kravu apjomu Krievijas nolūku dēļ attīstīt savu infrastruktūru Baltijas jūras reģionā, kā arī palielināt Ļeņingradas apgabala dzelzceļu caurlaides spēju.

"Baltijas asociācija — transports un loģistika" uzrakstīja atvērtu vēstuli Latvijas Eiroparlamenta deputātiem un Eirokomisijas viceprezidentam Valdim Dombrovskim, kurā aicina izstrādāt ostu atbalsta programmu.

Programma varētu paredzēt kravu novirzīšanu no citām ES ostām. Tādas programmas Eiropas mērogā ieviestas vairākās nozarēs, lai mazinātu bezdarba līmeni, atzīmēja asociācijas vadītāja Inga Antāne.

Ziņu lente
0