Iegrūduši autobusā un aizveduši: Rīgā aizturēts Vladimirs Lindermans

© Sputnik / Sergey MelkonovВладимир Линдерман во время "Марша рассерженных родителей" в Риге в знак протеста против реформы в русских школах
Владимир Линдерман во время Марша рассерженных родителей в Риге в знак протеста против реформы в русских школах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cilvēki melnos formastērpos un maskās nogāzuši zemē Vladimiru Lindermanu sabiedriskā transporta pieturā un iegrūduši autobusā, pastāstīja Oksana Čeliševa.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Rīgā nezināmas personas maskās aizturējušas sabiedrisko darbinieku Vladimiru Lindermanu, kurš aktīvi aizstāv krievu skolas Latvijā, pastāstīja viņa biedre Oksana Čeliševa savā lapā Facebook.

"Nupat Imantā cilvēki melnos formastērpos un maskās nolaupīja Vladimiru Lindermanu. Šie cilvēki piebrauca pie pieturas, nogāza Lindermanu zemē un vilkšus ievilka minibusā. Iekšā sēdēja vēl daži cilvēki. Visi bija maskās. Autobusam nebija policijas identifikācijas zīmju," – uzrakstīja Čeliševa.

Pēc viņas vārdiem, aptuveni stundu vēlāk noskaidrojās, ka tā rīkojas Drošības policija. Viņa piebilda, ka Lindermana dzīvesvietā notiek kratīšana.

"Spriežot pēc esošās informācijas, masku šovu organizēja izmeklēšanas grupa krimināllietā sakarā ar Vecāku sapulci, ko organizēja LKS jautājumā par izglītību krievu valodā," – paskaidroja Čeliševa.

Viņa piebilda, ka Lindermana aizturēšanas brīdī pieturā stāvējuši arī latvieši, kuri situāciju salīdzināja ar arestiem 1937. gadā.

"Nolaupīšanas liecinieku vidū bija arī latvieši. Cilvēki – gan tie, kuri stāvēja pieturā, gan tie, kuri pieskrēja, kliedzot, ka jāizsauc policija, bija šokēti. Viens teica, ka 1937. gadā vismaz naktīs arestēja, bet šitie esot gatavi uz visu," – pastāstīja Čeliševa par aresta liecinieku reakciju.

Aprīļa beigās Latvijā tika aizturēts arī tiesībsargs Aleksandrs Gapoņenko. Nepilsoņu kongresa priekšsēdētāju, Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvistu Drošības policija tur aizdomās par darbību pret valsts neatkarību. Pirms tiesas sēdes Gapoņenko pastāstīja žurnālistiem, ka viņš turēts rokudzelžos 11 stundas, sists, notriekts zemē, kā arī saskrāpēts un nosmērēts.

Aleksandrs Gapoņenko ceļā uz tiesas zāli - Sputnik Latvija
Eiropas Padomes komisārs seko Aleksandra Gapoņenko lietai

Pirmdien, 23. aprīlī Latvijas Krievu savienība, kuras biedrs ir Gapoņenko, organizēja piketu pret tiesībsarga arestu pie Drošības policijas ēkas.

Aizstāvība iesniedza apelāciju un lūdza Gapoņenko arestu nomainīt pret citu drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu, taču Rīgas apgabaltiesa atstāja spēkā pirmās instances tiesas spriedumu.

Maija sākumā kļuva zināms, ka maskās tērpti cilvēki centušies aizturēt vēl vienu krievu skolu aizstāvības aktīvistu – triju bērnu māti Jevgēņiju Krjukovu, kura uzstājās Vislatvijas vecāku sapulcē. LKS valdes locekle Jevgēņija Krjukova pastāstīja, ka 24. aprīlī viņai piezvanīja no nezināma numura un piedāvāja viņai ierasties Drošības policijā sarunai. Krjukova atteicās ierasties policijā bez pavēstes, jo nebija pārliecināta, ka tas nav joks, un palūdza atsūtīt uz viņas deklarēto adresi oficiālu pavēsti.

Pavēsti viņa nesaņēma, toties 27. aprīlī policijas darbinieks ieradās viņas darba vietā — rehabilitācijas centrā "Vaivari". Krjukova tobrīd nebija darbā. 2. maijā, cilvēki maskās un formas tērpā bez identifikācijas zīmēm ielenca "Vaivarus", ielauzās iekšā ar mērķi, kā uzskata Krjukova, viņu aizturēt, taču tobrīd viņas vairs nebija pilsētā.

Latvijas Krievu savienības vadība vērsusies ar atklātu vēstuli pie Drošības policijas, kurā pauda protestu pret Krjukovas vajāšanu. Latvijas Krievu savienība nosauca Drošības policijas darbības par politiskām represijām pret sabiedrisko organizāciju aktīvistiem, kuri aizstāv krievvalodīgo tiesības.

Ziņu lente
0