EP ģenerālsekretārs paudis bažas par nesenajām demonstrācijām Krievijā

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasАкция оппозиции в Москве
Акция оппозиции в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Krievijas Iekšlietu ministrija informēja, ka lielākajā daļā pilsētu akciju dalībnieku skaits nebija liels un to norises gaitā nav pieļauti būtiski sabiedriskās kārtības pārkāpumi, lai arī daudzi pasākumi nebija saskaņoti ar vietējām varasiestādēm.

RĪGA, 7. maijs — Sputnik. Eiropas Padomes (EP) ģenerālsekretārs Turbjorns Jaglands paudis bažas par nesenajām demonstrācijām Krievijā, vēsta RIA Novosti.

Svētdien tika saņemta informācija par to, ka Turbjorns Jaglands piedāvājis Krievijai EP palīdzību, lai pilnveidotu likumdošanu sapulču brīvības jomā.

Jevgēnija Krjukova - Sputnik Latvija
Policija sarīkoja ieņemšanas operāciju, lai aizturētu krievu skolu aizstāvēšanas aktīvisti

"Mani satrauc paziņojumi par vardarbību un masveida arestiem opozīcijas demonstrāciju laikā vakar Krievijā, – skaidroja EP ģenerālsekretārs. – Aizturētie miermīlīgie demonstranti ir jāatbrīvo."

"Sapulču brīvība ir pamata tiesība, ko aizsargā Eiropas Cilvēktiesību konvencija," – atzīmēja EP ģenerālsekretārs.

"Diemžēl demonstrāciju organizatoriem un varasiestādēm neizdevās vienoties par demonstrāciju norises vietām, — piebilda politiķis. – Demokrātiskās sabiedrībās tamlīdzīgi jautājumi jārisina miermīlīgi un jāpanāk vienprātība saskaņā ar Konvenciju un Strasbūras tiesas precedentu normām," – teikts paziņojumā.

"Eiropas Padome gatava palīdzēt savam loceklim – Krievijai uzlabot likumdošanu sapulču brīvības jomā," – atzīmēja EP ģenerālsekretārs.

Sestdien Krievijas lielākajās pilsētās notika opozicionāra Alekseja Navaļnija piekritēju protesta akcijas. To starpā dažas bija saskaņotas ar vietējām varasiestādēm, taču daudzas noritēja nesankcionēti. Nesaskaņoto akciju organizatori pārsvarā atteicās no kompromisa ar vietējām varasiestādēm, kuras piedāvāja izvēlēties citu vietu mītiņam un gājienam, ja pieteiktais laukums bija aizņemts.

Iepriekš Krievijas Iekšlietu ministrija informēja, ka lielākajā daļā pilsētu akciju dalībnieku skaits nebija liels un to norises gaitā nav pieļauti būtiski sabiedriskās kārtības pārkāpumi, lai arī daudzi pasākumi nebija saskaņoti ar vietējām varasiestādēm.

Aleksejs Navaļnijs - Sputnik Latvija
Navaļnija štābs Rīgā sūdzas par Latvijas Drošības policiju

Piemēram, Maskavas mērija ierosināja organizēt akciju 5. maijā Saharova prospektā, taču Navaļnijs aicināja savus piekritējus iziet nesankcionētā gājienā pa Tveras ielu. Mērija šos aicinājumus nosauca par provokāciju un norādīja, ka rīkosies atbilstoši likumdošanai. Maskavas prokuratūra brīdināja Navaļniju, ka likumpārkāpumi ir nepieļaujami, turklāt bērnu tiesībsardze Anna Kuzņecova aicināja pārtraukt manipulācijas ar bērniem, kuri tiek iesaistīti protesta akcijās.

Sestdien Iekšlietu ministrijas pārvalde Maskavā paziņoja, ka nesankcionētajā akcijā pilsētas centrā piedalījušies aptuveni 1500 cilvēki. Aizturēti aptuveni 300 likumpārkāpēji, tostarp arī Aleksejs Navaļnijs. Vēlāk viņš atbrīvots līdz tiesas sēdei. Pēc profilaktiskām pārrunām nesaskaņoto akciju nepilngadīgie dalībnieki nodoti vecākiem.

Maskavas Reģionālās drošības un korupcijas apkarošanas departamenta vadītājs Vladimirs Čerņikovs informēja, ka policijas un Krievijas gvardes darbības galvaspilsētā bija precīzas un nevainojamas.

Ziņu lente
0