"Nemirstīgais pulks" soļo pa Eiropu un Ameriku

© Sputnik / Харел Ринцлер / Pāriet pie mediju bankasАкция "Бессмертный полк" в Нью-Йорке
Акция Бессмертный полк в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmajās maija brīvdienās – 5. un 6. maijā aktīvisti un sabiedriskie darbinieki, Krievijas tautieši dažādās valstīs Eiropā, kā arī ASV organizēja akciju "Nemirstīgais pulks" Uzvaras dienas priekšvakarā.

RĪGA, 7. maijs — Sputnik. Krievijā un vairākās NVS valstīs 9. maijs – Uzvaras diena – ir valsts svētki, taču Rietumeiropas valstīs un ASV 9. maijs ir parasta darba diena, tāpēc aktīvisti un sabiedriskie darbinieki organizēja akciju "Nemirstīgais pulks" Uzvaras dienas priekšvakarā – 5. un 6. maijā, vēsta Sputnik Igaunija.

Atskaites par akcijām joprojām tiek saņemtas no dažādām Eiropas pilsētām.

Nemirstīgais pulks - Sputnik Latvija
Viņi ļoti baidās: Kijeva plāno izjaukt "Nemirstīgā pulka" akciju

"Nemirstīgais pulks" 6. maijā notika Stokholmas centrā. Viena no akcijas organizatorēm Krievu biedrību Zviedrijā savienības priekšsēdētāja Ludmila Sīgele pastāstīja, ka ļoti apmierināta ar akcijas norisi.

Viņa norādīja, ka, pēc Zviedrijas policijas datiem, akcijā piedalījušies aptuveni 500 cilvēki – apmēram tāpat kā pērn. Akcija Zviedrijā notiek jau ceturto gadu.

Nemirstīgais pulks" 6. maijā notika vairākās pilsētās Spānijā. Madridē, pēc organizatoru aplēsēm, tajā piedalījās aptuveni pusotrs tūkstotis cilvēku.

Gājiens devās pa Spānijas galvaspilsētas centrālajām ielām un noslēdzās ar koncertu Kolumba laukumā. Gājiena priekšā nesa Uzvaras Karogu – tā paša karoga kopiju, kas tika uzvilkts virs Reihstāga 1945. gada 1. maijā.

Gājiena dalībnieki nesa PSRS, Otrās Spānijas Republikas, Krievijas, Kazahstānas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Baltkrievijas karogus, dziedāja karalaiku dziesmas pazīstamā padomju diktora Jurija Levitāna balss fonā. Tūristi un vietējie iedzīvotāji pārsteigti vēroja akciju un filmēja to.

© Sputnik / Елена Шестернина / Pāriet pie mediju bankas"Nemirstīgais pulks" Madridē
Акция Бессмертный полк в Мадриде - Sputnik Latvija
"Nemirstīgais pulks" Madridē

Akcijas notika arī Cīrihē un Ženēvā, Mančestrā, Lježā, Vīnē, Ankarā un pie Vatikāna.

"Eirovīzijas" galvaspilsētā skanēja karalaika dziesmas

6. maijā "Nemirstīgais pulks" soļoja Portugāles galvaspilsētā Lisabonā. Akcijā piedalījās 1200 cilvēki.

Kolonnu vadīja dziedātāja Jūlija Samoilova – starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija" dalībniece no Krievijas.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankas"Nemirstīgais pulks" Lisabonā
Акция «Бессмертный полк» в Лиссабоне - Sputnik Latvija
"Nemirstīgais pulks" Lisabonā

Gājiena dalībnieki nesa Lielā Tēvijas kara dalībnieku un aizmugures strādnieku portretus karalaika mūzikas un dziesmu pavadījumā. Plīvoja Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Gruzijas karogi, Georga lentītes, Uzvaras Dienas karodziņi.

ASV noritēja vērienīga akcija

Akcija "Nemirstīgais pulks" par godu 73. uzvaras gadadienai ASV sākās 5. maijā. Pirmie gājieni ar karavīru portretiem noritēja valsts austrumu daļā. Šogad gājieni notika vairāk nekā 20 pilsētās ASV.

Lielākais no tiem bija gājiens Ņujorkā 5. maijā, kur akcija notika jau ceturto gadu. Hudzonas krastā iznāca aptuveni divi tūkstoši cilvēku ar savu tuvinieku – Otrā pasaules kara dalībnieku fotogrāfijām. Akcijas dalībnieki godināja kritušo piemiņu ar klusuma brīdi, nolika ziedus pie memoriāla un palaida baltus gaisa balonus Marka Bernesa dziesmas "Dzērves" pavadījumā.

Plaša akcija izdevās arī Vašingtonā. Savdabīgu iezīmi gājienam ASV galvaspilsētā piešķīra dziesmas bajāna pavadījumā – "Katjuša", "Uzvaras diena" un citas. Cilvēki ar prieku uzķēra pazīstamās un kopš bērnības iemīļotās melodijas.

© Sputnik / Алексей Агарышев / Pāriet pie mediju bankas"Nemirstīgais pulks" Vašingtonā
Участники акции Бессмертный полк в Вашингтоне - Sputnik Latvija
"Nemirstīgais pulks" Vašingtonā

5. maijā akcijas notika arī Denverā, Bostonā un Fēniksā. 6. maijā gājieni iznāca Sanfrancisko, Sietlas, Orlando, Filadelfijas, Sandiego, Čikāgas, Hjūstonas, Detroitas, Talahasas ielās. Akcija Maiami notiks 9. maijā. Šogad pasākumā pirmo reizi piedalījās Alabama un Kanzassitija.

Ziņu lente
0