Politika

Moldovas prezidents: valstī nebūs nekādas NATO

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Moldovas prezidents Igors Dodons paziņojis, ka ne par kādām NATO bāzēm valsts teritorijā nevar būt ne runas, kamēr viņš ir valsts prezidents.

RĪGA, 7. maijs — Sputnik. Moldovas prezidents Igors Dodons ir pārliecināts: bez prezidenta piekrišanas nav nekādu izredžu organizēt NATO bāzes valstī. Viņš uzsvēra, ka lielākā daļa Moldovas pilsoņu kategoriski iebilst pret armijas bāzu celtniecību republikas teritorijā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

"Esmu apbraucis visas mūsu armijas bāzes Moldovas Republikā – nekādu draudu un svešu bāzu celtniecības mēģinājumu Moldovas Republikas teritorijā patlaban nav, un esmu pārliecināts, nebūs tuvākajā laikā. Vismaz, kamēr esmu Moldovas Republikas prezidents, to noteikti nebūs," – teica Dodons.

"Pat ja kāds mēģinās caur Konstitucionālo tiesu (..) to kaut kā apiet, Moldovas Republikā būs iedzīvotāju protesti, un tas slikti beigsies tiem, kuri iniciēs tādu procesu," – piezīmēja Dodons.

Moldovas Konstitūcijā noteikts valsts neitrālais statuss. Tomēr kopš 1994. gada valsts sadarbojas ar NATO individuālās partnerības plāna ietvaros, un Kišiņevā darbojas alianses informācijas centrs. 2017. gada decembrī Kišiņevā durvis vēra NATO sakaru birojs, pret kura darbību Dodons vairākkārt iebildis.

Dodons paziņojis, ka ES ir pievīlusi Moldovas pilsoņu cerības - Sputnik Latvija
Dodons paziņojis, ka ES ir pievīlusi Moldovas pilsoņu cerības

Pēdējo sešu mēnešu laikā Moldovā saglabājusies nestabila politiskā situācija. Valsts ārpolitikas pamatā galvenokārt ir tieksme "kļūt par apvienotās Eiropas daļu", kas ietekmē visas valsts darbības sfēras. Patlaban Kišiņeva iekļāvusi nacionālajā likumdošanā 16 tūkstošus ES standartu (to kopskaits – 25 tūkstoši), vairāk nekā 60% eksporta novirzīti uz ES valstī.

Iepriekš Moldovā stājās spēkā likums, kas paredz Krievijas ziņu un analītisko raidījumu translācijas aizliegumu. Kanāliem, kuri tiks pieķerti pārkāpumos, draud nopietns sods. Piemēram, varasiestādes uzskatīja par likumpārkāpumu Krievijas prezidenta Vladimira Putina vēstījuma Federālajai sapulcei šī gada martā. Vairākiem telekanāliem jau piespriesti ievērojami naudas sodi.

Pie tam Moldova ir nabadzīgākā valsts Eiropā, aptuveni trešā daļa iedzīvotāju spiesti meklēt darbu ārzemēs, vairāk nekā 60% mājsaimniecību ir komunālo maksājumu parādi.

Jāpiebilst, ka patlaban vidējs Moldovas iedzīvotājs par dzīvokli ar platību 50 kv.m apmērā spiests maksāt aptuveni 100 ASV dolārus, bet vidējā pensija valstī sastāda aptuveni 65$.

Ziņu lente
0